Crna divokoza za angolsku vojsku

0

Srpsko preduzeće Jomil razvija višenamensko borbeno vozilo za angolske oružane snage, a ta firma je dobila i posao izgradnje stadiona u Luandi, tvrdi beogradska "Politika".
Na tom poslu radi jedna od sedam preduzeća Jomila, a demonstracija prototipa vozilo pod imenom "crna divokoza" obavljena je prošle nedelje.
Rukovodilac ovog projekta i glavni konstruktor je Anastas Paligorić, Jomilov stručnjak u domenu borbenih sredstava, piše list.
Pošto su se dobro pokazali i kao neimari, vlada Angole je Jomilovim graditeljima poverila i gradnju stadiona za 25.000 gledalaca u Luandi. Rok je kratak – valja ga sagraditi za godinu – ali u kompaniji tvrde da ga neće probiti.
Jomil, inače, već tri godine, učestvuje u opremanju i modernizovanju angolske armije. Čini to po protokolu koji je, sa srpske strane, potpisao bivši ministar odbrane, sadašnji premijer Aleksandar Vučić.
– U Angoli imamo tri baze: opravka, održavanje, remont i usavršavanje oklopnih sredstava; čuvanje i održavanje artiljerijske i pešadijske municije; treća baza je za remont civilnih vozila, uglavnom kamiona "ural". Uposlili smo 120 stručnjaka iz Srbije, BiH i Hrvatske, i sva oprema je naša – kaže prvi čovek kompanije Jovan Čeković.

Remont tenkova
– Da napomenem da se u prvoj bazi uspešno obavlja remont i modernizacija tenkova T-55 i T-72 kojih je dosta u naoružanju angolske vojske. U ovim poslovima najviše je angažovan Azimut iz Baćevca, sela kod Beograda, jedna od sedam firmi Jomil grupe. Osim toga, u fabrici hrane Grab u Koštunićima proizvodimo za angolsku vojsku kvalitetne lanč-pakete – navodi Čeković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here