Autlet Landkvart na meti zakona

0

Prodavnice u Landkvartu: Nepoštovanje presude Saveznog suda

Po mišljenju sindikata Unija, dozvola kantonalne kancelarije za industriju, trgovinu i rad koja je izdata krajem jula za nedeljni rad, dizajnerskog autleta Landkvart predstavlja kršenje zakona. Kanton Graubunden se time suprotstavio presudi Saveznog suda, smatra sindikat.
Savezni sud je u februaru odlučio da Landkvart nije turistička oblast, tako da posebna pravila za odobrenje rada nedeljom ne mogu da se primene. Kantonalna kancelarija izdala je odobrenje u cilju prilagođavanja pravnog okvira na saveznom nivou, na osnovu inicijative poslanika kantona Tićina Fabija Abatea. Jedna od dve žalbe, koje će Unija podneti u narednih nekoliko dana, biće upućena Bundesratu. Od vlade se traži da obezbedi da vlasti Graubundena sprovedu presudu Saveznog suda. Druga žalba je upućena kantonalnoj kancelariji za industriju, trgovinu i rad, u kojoj ih Unija proziva zbog nepoštovanja Zakona o radu.
Unija je pre pet godina, kad se na dnevnom redu takođe našao kolektivni ugovor koji je predviđao rad nedeljom za autlet-selo, u poslednjem trenutku uspela da ga povuče. Ugovor su zatim potpisali sindikat Sina i organizacija zaposlenih KV. Ovaj ugovor, koji je garantovao svim zaposlenima nedeljnu premiju od 50 odsto, obnovljen je prošle godine.
Unija, međutim, po rečima njenog šefa Pepa Hofštetera, ne želi da potpiše nove kolektivne ugovore koji krše zakon o radu. To što se u tićinskom autletu Foks Taun takođe radi nedeljom jeste zbog činjenice da je ovaj sporazum potpisan pre nekoliko što se nekoliko sindikata fuzionisalo u Uniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here