Švajcarska do Manhajma

0

Cirih: Mnogi Švajcarci priželjkuju proširenje države

Sve više susednih regiona Švajcarske bi hteli da joj se pripoje kao dodatni kantoni. Anketa elektronskih švajcarskih novina "20 minuta", u kojoj je učestvovalo više od 44.000 osoba, pokazuje da više od 80 odsto čitalaca ovog lista žele nove kantone iz inostranstva. Nakon Bajerna i Baden-Virtemberga, Bocena i Lombardije (južni Tirol) u Italiji, Forarlberga u Austriji, i Sardinija ima interes da se pripoji Švajcarskoj!
Nekoliko je razloga za pridruživanje pograničnih regiona: odmor na "svom" moru (Švajcarska bi dobila izlaz na more pripajanjem Sardinije). Nije se zaboravilo i da bi pica, testenine i vrhunska vina pripali švajcarskoj kuhinji, a upitani su uvereni da bi i zahvaljujući prijateljskom gostoprimstvu južnog Tirola, Švajcarska dobila još više turista.
 

Glas razuma
– Švajcarci ne bi imali više šanse da glasaju protiv interesa velikih kantona kao što su Bajern i Baden-Virtemberg – smatraju neki od učesnika anketa i dodaju da bi te dve velike nemačke pokrajine, veće od same Švajcarske, "udavile" švajcarski jezik, kao domaći i prevladao bi nemački jezik.

– Zahvaljujući sjajnim dobrim nemačkim igračima, Švajcarska bi na sledećem svetskom prvenstvu bila svetski prvak – tvrde anketirani, ali ne zaboravljaju da pripajanjem Baden-Virtemberga i južnog Tirola ekonomija u Švajcarskoj značajno ojačala.
Naravno, ima podosta razlozi koji su protiv pristupanja pograničnih regiona. Jedan od njih je sledeći argument: kad bi se Baden-Virtemberg pripojio Švajcarskoj, onda Švajcarci ne bi mogli više da kupuju jeftino u inostranstvu.
I sami Švajcarci očigledno strahuju za sudbinu ovako "proširene" zemlje, pa se i čitava anketa svela na "letnje" razmišljanje dokonih i bezbrižnih Švajcaraca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here