Evrosong otvara prodavnice i nedeljom

0


Pesma Evrovizije, čiji je domaćin iduće godine Beč, mogla bi da donese novinu u Austriji, a to je da prodavnice rade i u nedelju.
Narodna partija (OVP) predložila je da se, u vreme trajanja Evrosonga, omogući radnjama da rade i u nedelju. OVP u Beču se izjasnila da dok traje Evrosong uspostavi takozvana turistička zona u kojoj bi radnje mogle da rade i u nedelju, dan posle završetka takmičenja.
 

Lugnerovi pokušaji neuspešni
U Austriji se već godinama za mogućnost rada radnji nedeljom bori Rihard Lugner, vlasnik tržnog centra Lugner siti u Beču.
Svi njegovi pokušaji do sada su bili neuspešni i odbačeni kako od politike, tako i sindikata, koji ne žele da dopuste da se nedelja pretvori u radni dan.

– Beč ne može sebi da priuštiti da međunarodne goste ostavi pred zatvorenim vratima – naglasio je šef OVP u Beču Manfred Juračka.
I za vreme održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. uvedena je takva turistička zona, a tada je radnjama omogućeno da rade i van klasičnog radnog vremena zahvaljujući dogovoru sa socijalnim partnerima.
Grad Beč podržava ovakav predlog i ističe da je odobrenje za rad radnji i van običnog radnog vremena deo razmišljanja u vezi s organizacijom Evrosonga, potvrdila je zamenica gradonačelnika Renate Brauner.
Ona je istakla da je to deo profesionalnih priprema za takav veliki događaj, kakva je Pesma Evrovizije.
Međutim, preduslov je da socijalni partneri podrže ovu inicijativu, dodala je Brauner, ukazujući da prodavnice mogu da rade u nedelju samo ako socijalni partneri to podrže.
Da li će u nedelje radnje raditi ili samo duže posle finala 23. maja, za sada je predmet razgovora.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here