Šteger želi da protera duvanski dim iz kafana

0

Alojz Šteger

Ministar zdravlja Austrije Alojz Šteger želi uvođenje zabrane pušenja u javnim prostorima, čime bi pušenje bilo zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima.
"Smatram da je prihvatljivo svima da se ne puši u javnim prostorima", istakao je Šteger.
On je izrazio žaljenje što ne postoji parlamentarna većina za tako nešto.
Međutim Šteger je izrazio uverenje da će još u ovom mandatu uspeti da realizuje zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.
On je ukazao da i u drugim zemljama zabrana pušenja funkcioniše i da to većina stanovništva podržava i da je samo "par nepopravljivih" protiv.
Zabrana pušenja bi, prema njegovom mišljenju, bio dobitak za sve, kako za goste, tako i ugostitelje i njihovo osoblje.
Šteger ističe da ugostitelji ne treba da brinu zbog gubitaka, već bi mali samo koristi.

Zaštita nepušača
Austrijska vlada je 2009. uvela specijalno rešenje za zaštitu nepušača. Tako ugostitelji, čiji su lokali manji od 50 kvadratnih metara, moraju da se odluče da li je njihov objekat namenjen za pušače ili nepušače, dok veći moraju prostorno razdvojiti pušače od ostalih gostiju.

Ugostitelji i Narodna partija Austrije (OVP), koja zajedno sa socijaldemokratama čiji je član Šteger, čini austrijsku vladu, protive se novom predlogu ministra.
Predsednik odseka ugostitelja pri Privrednoj komori Helmut Hinterlajtner strahuje da bi, posebno u ruralnim delovima, ugostitelji imali probleme. On je istakao da odlično funkcioniše podela između pušača i nepušača, te da nije potrebno uvesti nova pravila.
Takođe Hinterlajtner je istakao da ugostitelji neće prihvatiti ni predlog ministra Štegera o nadoknadi troškova za odvajanje pušača i nepušača u svojim objektima.
Slično mišljenje ima i portparol za pitanja zdravstva OVP Ervin Razinger koji ukazuje da bi takva nadoknada državu koštala oko 150 miliona evra, što država sebi ne može priuštiti.
I šef poslaničkog kluba OVP Rajnhold Lopatka poručio je da neće biti nikakvih novih pravila u vezi pušenja bez uključenja ugostitelja u njihovo donošenje.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here