Pilotova ćerka nije sanjala princa

0

Ispunjen i slikarski san: Salon oslikala sama

U knjizi glumice i spisateljice Mari Luize-Marjan, poznate majke Bajmer iz ARD serije "Linden sstrase", pored tridesetak poznatih ličnosti iz javnog života Nemačke, svoje detinje snove i zanimljive detalje iz života ispričala je i Brigita Karađorđević, supruga princa Vladimira, praunuka kralja Petra Prvog.
Brigita, ćerka oca pilota i majke fotografa odrasla je u dobro stojećoj građanskoj porodici, a kao dete koje voli životinje i lepo oblačenje sanjala je kako će se kad poraste udati za direktora zoološkog vrta i tako osim njihovih par konja, mačaka, pasa i ptica steći još mnogo životinja koje će sama čuvati i negovati.
– Jedan joj se san ispunio, postala je uvažena eksluzivna kreatoka, ali drugi nije. Umesto direktora venčala se sa princem, a da sve bude još zanimljivije, u njega se zaljubljivala dva puta – otkriva autorka knjige Mari Luize- Marjan.
Pored strica slikara, mala Brigita sebe je često videla i kao umetnika, pisca ili plesačicu.
I taj san je ostvarila, jer je već imala desetak samostalnih slikarskih izložbi.

Voli plave boje
-Volim sve boje, ako su plave – reći će Brigita za jedan nemački časopis.
Samosvesna i odlučna ona je imala svoje snove, ali i njeni roditelji su imali svoje, a oni se nisu podudarali.
-Nikada nisam mogla sebe da zamislim kao bankarskog činovnika, ali kao poslušna ćerka završila sam tu njihovu finansijsku nauku – kaže princeza koja je i kao student zarađivala zahvaljujući svom hobiju. Povremeno je radila kao maneken i foto-model, a uzgred , je haljine za sebe uvek šila sama.

Prinčevski par pored automobila
prinčeve bake, kraljice Marije

– Na umetničkoj akademiji koju sam posećivala specijalizovala sam umetničko crtanje i usavršila slikanje akrilom i pastelnim bojama, a naročito tehniku mog omiljenog Marka Šagala – otkrila je srpska princeza za nemačke čitaoce.Radoznala srednjoškolka mnogo je putovala, a na jednom putu po Rusiji, Kijevu, Moskvi i Petesburgu upoznala je pravoslavno ikonopisanje, i kako u knjizi priznaje, već tada je bila opčinjena slikarstvom i pravoslavnom duhovnošću. Za sve vreme odrastanja pored mnogih dečjih snova izdvojila su se dva, postati slikar i modni dizajner. I uspela je. Otvorila je sopstveni slikarski, a kasnije i modni atelje u kojem i danas kroji ekskluzivnu garderobu za one koji se hoće ili moraju ekskluzivno da izgledaju.

Atelje
– Moj atelje gde radim je moj zatvoreni svet, oaza u kojoj sam sama sa sobom. Ako me jedna ideja oduševi, srcem je radim dok je ne ostvarim – kaže princeza naglašavajući da je u pogledu firme odluke uvek donosila sama.
Kada je u pitanju odevanje , ona iako često u Pariz baci oko na modne pravce, nije pristalica opšteg diktata mode.
– Ko hoće da bude lepo obučen, mora da ima svoj sopstveni stil -naglašava princeza koja u knjizi otkriva da nije sanjala princa iz bajke, ali se u svog princa ipak zaljubljivala dva puta.

Princeza na buvljaku
– Uvek sam rado odlazila u antikvarnice i na buvljake, jer se tu među starim stvarima, gotovo uvek rađa jedna nova ideja koju onda ostvarujem – rekla je princeza u knjizi "Snovi iz detinjstva".

Pre Genčera
Na primedbu da se u knjizi nalazi pored Ditriha Genčera, zagovornika bombardovanja Srbije
princeza je prkosno odbrusila: "Ali sam na stranici pre njega".

Prva poseta Srbiji
Sa aerodroma do Oplenca gde nas je očekivala sahrana princa Tomislava vozili smo se automobilima. Bila sam oduševljena mramornom crkvom koju je podigao Vladimirov pradeda kralj Petar Prvi. Blistalo je 40. 000 kamenčića i 15.000 mozaik pločica, uglavnom
plave i zlatne boje. Među bezbroj sveća stajao je sanduk princa Tomislava. Opelo koje je trajalo četiri sata služio je patrijarh Pavle i njegove vladike. Svojim zvucima i obredom liturgija me potpuno opčinila. Ni posle završetka opela, nisam mogla da se odvojim od božanstvenih freski i pogleda Svetoga Save koji nas je posmatrao. Kad smo pošli prema kraljevskoj vili gde je organizovan prijem, narod je plakao. Neki su želeli da nas samo dodirnu. Posmatrajući ovaj narod zaboravila sam na odeću i modu, a tek kada smo se vratili u London, shvatila sam za koga sam se venčala, opisala je princeza Brigita svoj prvi susret sa Srbijom.

– Za vreme rata u Bosni sa prijateljicom sam odlučila da počnemo da prikupljamo humanitarnu pomoć, a na jednoj humanitarnoj priredbi u Bilefeldu upoznala sam Vladimira, princa od Jugoslavije. Bila je to ljubav na prvi pogled. Zaljubili smo se jedno u dugo, ali smo se zbog različitih obaveza razišli u različitim pravcima. Kada je 1999. počelo bombardovanje Beograda zatekla sam se u Kuvajtu. Želela sam da narodu u Srbiji i na Kosovu pomognem. Pozvala sam Vladimira.

Dobrotvori
U Londonu smo osnovali dobrotvornu organizaciju "Majka i dete" ( "Mother and Child Reliff Foudnametation"), i sa ovim je bila zaključena naša budućnost. Ponovo smo se zaljubili, a nakon tri meseca i zaručili. Našu ljubav ozvaničili smo 18. aprila 2000. godine u Londonu.
Princ Tomislav koji je tada jedini od porodice Karađorđevića živeo u Srbiji želeo je da naš brak ovekovečimo i pred sveštenikom, u porodičnoj crkvi Karađorđevića, na Oplencu. Nažalost, to se nije ostvarilo jer je princ Tomislav jula 2000 godine umro, a moje se prvo putovanje u Srbiju umesto na svadbu pretvorilo u odlazak na sahranu, ispričala je princeza u knjizi "Dečji snovi" popularne nemačke spisateljice i glumice Mari Luize-Marjan , naglašavajući da nigde u svetu nije osetila toliko ljubavi i topline koliko u "svojoj voljenoj Srbiji".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here