EPA/Szilard Koszticsak

Ambasador Mađarske u Austriji Andor Nađ istakao je, povodom kritika iz EU na račun mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovog delovanja u borbi protiv koronavirusa, da “većina ne mora uvek biti u pravu i da se to videlo na primeru pitanja migracije”.

Nađ je, u intervjuu za bečki “Viner cajtung” ukazao da “Orban isprobava granice, ali da ih ne prelazi”.

Kada bi u Mađarskoj neka odredba bila suprotna osnovnim pravima EU ona bi se uvek povukla, naglasio je diplomata i dodao da je Orban uvek spreman na kompromis sa Evropskom komisijom.

– Orban iz svog ugla ne deluje iracionalno, već uvek pokušava, a to ga odlukuje u Evropi, da vozi što je bliže moguće zidu, možda nekada preblizu – isprobava granice, ali kada dođe na granicu on se povlači – rekao je Nađ.

Na optužbe da Orban prihvata novac iz Brisela, ali da u Mađarskoj antievropskim sloganima vodi kampanju protiv Unije ambasador je reagovao objašnjenjem da Mađarska spada među četiri najvećih neto-primalaca novca, ali se radi o novcu iz koezivnih fondova, i da se sredstva ne smatraju kao poklon.

– Pristupanjem EU 2004.smo naše tržište otvorili za strana preduzeća. Studije pokazuju da transfer profita međunarodnih preduzeća iz Mađarske iznose najmanje dvostruko od dotacija. Tako se 80 odsto transfera EU preko stranih firmi vraća poreskim obveznicima država neto-uplatnica – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here