0

50-01
66+8+7
NIKOLA KOSTIĆ MEĐU PRVIH ČETIRI ZA NAJBOLjU KROFNU KANADE

Dizajner ukusa iz zavičaja


x Nadahnuće za izgled i ukus svoje Velike kanadske crvene krofne mladi Srbin dobio od četvorogodišnjeg brata, koji se još seća trešanja iz rodnog Ritopeka

Od 76.500 predloga koji su stigli na takmičenje za najbolju krofnu za Tim Hortons, najpoznatiji lanac kafeterija u Kanadi koje posluju i širom SAD, krofna, ili donat (na engleskom) Srbina Nikole Kostića iz Toronta izabran je u najuži krug od četiri najukusnija i najinteresantnija. Nikola je tako bio nadomak pobede, ali je kreirao zaista odličan proizvod i napravio upečatljivu prezentaciju svoje krofne pred četvoročlanim žirijem sastavljenim od poznatih imena iz šou-biznisa.

ŽMEĐUNAS:Poznati ocenjuju
Priča o Velikoj kanadskoj crvenoj krofni, kako je ovaj osamnaestogodišnjak, poreklom iz Beograda nazvao svoj donat, možda i najpopularniju poslasticu u Kanadi, započela je kada je slučajno našao poziv svima koji su zainteresovani da postanu kreatori novog ukusa.
– Prvi korak je bio da se napravi dizajn krofne na internetu – priča Nikola. – Napravio sam samo jedan dizajn i on me je doveo do užeg kruga od četiri kandidata. Recimo, devojka koja je pobedila rekla mi je da je svaki dan “ubacivala” po jedan dizajn jer broj kreacija po osobi nije bio ograničen. Inspiraciju za izgled i ukus moje Velike kanadske crvene krofne dobio sam od četvorogodišnjeg brata Luke. On obožava trešnje, i ja sam napravio krofnu koja je premazana šlagom s ukusom trešnje Inače, mi u Srbiji, u Ritopeku, imamo mali plac i na njemu trešnje i to je i moje najomiljenije voće. Testo moje krofne ima ukus vanile, a po površini su kuglice od bele čokolade – napominje Nikola.
– Sledeći korak bio je da se napravi video od minut i po, a samo nas dvadeset takmičara smo izabrali da komisiji pošaljemo video u kome ćemo objasniti ukus i dizajn krofne. U tom poslu mi je pomogao moj najbolji drug Marko. Dobro smo se potrudili, snimali, prepravljali, nadograđivali… Napravio sam scenario i po njemu smo radili. Zatim sam imao prezentaciju pred četvoročlanim žirijem u kojem je bio i popularni TV voditelj Ben Malruni, sin bivšeg premijera Kanade Brajana Malrunija i Mile Pivnički. Na prezentaciji sam bio u odelu i po tome sam se razlikovao od ostalih takmičara. Hteo sam da postavim visok standard u tom predstavljanju. Imao sam tremu dok nisam počeo da govorim o svom donatu. Rekao sam sebi: ti to znaš, ti to možeš i – zaista sam to dobro uradio. Uostalom, danima sam vežbao za tu prezentaciju. Ben Malruni je prokomentarisao da ime mog donata zvuči dobro i da izgleda dobro. Kuvari su se potrudili da usavrše moj recept i kad sam probao svoju krofnu, ukus je bio je bolji od onog što sam zamišljao – ispričao nam je Nikola o takmičenju u kome je glasanje preko interneta odlučilo ko će biti pobednik.

ŽMEĐUNAS:Dragoceno iskustvo
Za našeg mladog sagovornika ovo iskustvo je veoma dragoceno. Sve je sam osmislio, roditelji ništa nisu znali do trenutka kada je pozvan da uradi video i testira svoju kreativnost, komunikacijske sposobnosti, talenat za dizajn i pisanje. Jer, za ovo takmičenje tražilo se da takmičari u kreiranju novog donata imaju dobre ideje za ime, dizajn, ukus i priču o ovoj poslastici. Nikolin donat je imao sve što se tražilo i, ako pitate vašeg novinara, on bi sigurno i pobedio. Priča o novom donatu u Tim Hortonsu velika je tema za Kanađane jer za najviše njih ta krofna je neizostavni deo kanadskog života od najranijeg detinjstva.
No, priča o Nikoli ne završava se sa ovim takmičenjem. On svojim talentima i zanimanjima pobuđuje pažnju i osvaja simpatije u kojoj god se prilici i sredini našao. Za njega samog, međutim, najvažnije je da sa svim čime se bavi napravi bitnu razliku u svojoj okolini, da tamo gde i sa kim živi pomogne da se stvari poboljšaju. Pravo je zadovoljstvo bilo razgovarati sa Nikolom Kostićem. Osvežava njegova energija, motivisanost, zainteresovanost i, što je najvažnije, sposobnost da svoje ideje sprovede u delo. U zemlji i društvu gde od mnoštva mogućnosti dobar deo mladih, zapravo, ostane trajno dezorijentisan; oni koji krenu nekim svojim putem, koji kreiraju svoju budućnost uvek zaslužuju pažnju i podršku.

Gorana Gligorević

Talentovan i za mašinstvo

Motiv da se prijavi na ovo takmičenje, kaže Nikola, bila je nagrada od 10.000 dolara.
– Mislio sam da bi mi taj novac dobro došao da platim školarinu pošto od septembra krećem na studije mašinstva na Univerzitetu u Torontu – veli naš mladi sagovornik.
Pitali smo Nikolu da li ima ambicija da se bavi politikom jer političari često ističu kako će “praviti razliku” u svojoj okolini. Međutim, politika je ono što Nikolu uopšte ne zanima.

Vođa Srpskog kluba

Informisanost i načitanost Nikola Kostić smatra delom razvoja i obrazovanja svoje ličnosti. Dok je pohađao srednju školu, Nikola je formirao i vodio Srpski klub. U tom klubu, kaže, ispekao je zanat prezentacije i javnog govora. Srpski jezik odlično govori, pohađao je srpsku školu šest godina i trudi se da održi svoj maternji jezik. Puno čita, a dar za pisanje pokazao je i u scenariju za prezentaciju svoje krofne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here