Prećutna cenzura u Veneciji

0

Svetska premijera filma "Sunčanica" i dolazak Nikite Mihalkova (68) u Beograd bio je veliko iznenađenje za mnoge u Srbiji, osim za one malobrojne koji imaju čast da lično poznaju čuvenog reditelja i oskarovca, pa samim tim i znaju za njegovu naklonost Srbiji i, kako je rekao, bratskom srpskom narodu. Tokom razgovora sa novinarima, Nikita je otkrio da je ideju za "Sunčanicu" dobio još pre 37 godina, ali trebalo je da se slože sve kockice i počne realizacija. Čuveni reditelj rekao je da pre godinu dana ni u najstrašnijem snu niko nije mogao da pretpostavi šta će se dogoditi u Ukrajini, iako njegov film mnogi shvataju kao upozorenje, kojim je pokušao da objasni nešto u vezi sa Krimom.
– Šta da vam objasnim? Krim je naš! – rekao je Mihalkov i dodao da ima i onih koji kažu da je film porudžbina Kremlja.
– Ne bih da se pravim pametan i kažem da sam predvideo šta će se dogoditi, ali u podnaslovu ovog filma stoje reči: "Kako nam se to dogodilo?" To je najvažnije pitanje u svakom građanskom ratu u kome nema pobednika. Ovaj film je naš pokušaj da postavimo to pitanje i pokušaj da pronađemo odgovor – objasnio je Mihalkov i dodao da nakon odbijanja festivala u Veneciji nije bio ni ljut, ni uvređen, nego veselo iznenađen.
– Možda sam samouveren, ali mislim da "Sunčanica" nije tako loš film. Mislio sam, ako neće u takmičarsku selekciju, mogu da ga prikažu van konkurencije, pa ako je film i loš neka me novinari razapnu. Ali, komisija iz Venecije nije mi odgovorila ni iz kurtoazije. To sam prihvatio sa zadovoljstvom, jer su se pokazale opravdane moje sumnje o uplitanju politike i u sport i u umetnost. Najstrašnija cenzura je ona prećutna.

 

Putujući bioskop na Kosovu
Nikita Mihalkov je ispunio obećanje i obezbedio opremu za putujući bioskop na Kosovu. Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić poklonio je Mihalkovu ikonu despota Stefana Lazarevića.
– Vi ste veliki čovek, kao što je velika vaša i naša Rusija. Samo retki ljudi kao što ste vi razumeju veličinu tragedije kosovskih Srba – rekao je Milačić zahvaljujući se reditelju na pomoći, koji je ikonu primio, prekrstio se i poljubio je.

 

Unuka u filmu
– Kada je pregledao snimljeni materijal montažer je uvrstio kadrove u kojima je Nataša. Objasnio mi je da su njene reakcije fantastične. Iznenadio sam se kada sam mu otkrio da je to moja unuka. Dozvolio sam kadrove, jer kad je nešto dobro, onda treba i da ostane. Inače, Nataša je jedno od mojih devetoro unučića, ima želju da glumi, ali to je varljivo, jer kako odrastaju, karakter i temperament se menjaju – kaže reditelj.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here