Nemci dolaze

0

Odbrana Donjecka: Ruska pravoslavna armija, piše na oklopnom transporteru

Nemačka se priprema da pošalje u Ukrajinu 200 padobranaca koji će pomagati saradnicima Oebsa u kontroli primirja na istoku zemlje. Pretpostavlja se da će 150 nemačkih vojnika pratiti situaciju u zoni borbenih dejstava uz pomoć bespilotnih letelica, a još 50 padobranaca će štititi posmatrače Oebsa. Nemačko Ministarstvo odbrane je, navodno, potvrdilo činjenicu da će vojnici biti poslati u Ukrajinu, ali nisu izneli nikakve detalje. Kako prenose ruski mediji, nemački vojnici će stajati na liniji fronta, a njihov glavni zadatak je da obezbede bezbednost saradnika Oebsa.
 

Zaharčenko ide na izbore
Jučerašnji dan u Donbasu prošao je i u znaku registracije kandidata za šefa republike. Kako je saopštila Centralna izborna komisija DNR, izbori će se održati 2. novembra. Premijer samoproglašene DNR, Aleksandar Zaharčenko, predao je dokumenta CIK-u kao prvi kandidat. Prvi potpredsednik vlade DNR Andrej Purgin je izjavio da će njegov blok "Donjecka republika" podržati Zaharčenka na izborima.

Kako se navodi, ova odluka je rezultat nemačko-francuskog posmatračkog leta na istoku Ukrajine sredinom septembra, kada je postalo jasno da su potrebne bespilotne letelice da bi se pratila situacija. Inače, međunarodna misija Oebsa, Ukrajine i Rusije započela je juče posao oko razgraničenja tampon zone između zaraćenih strana u Donbasu, rekao je za RIA Novosti predstavnik pres centra za specijalne operacije u Marijupolju Dmitrij Gorbunov.
Međutim, sukobi na istoku Ukrajine ne jenjavaju. Po informacijama vlasti Donjecke Narodne Republike, vatra je otvorena na desetine naselja, uključujući i sam Donjeck. Žitelje ovog grada i juče ujutru je probudila žestoka artiljerijska paljba. Ukrajinska vojska gađala je Donjeck raketnim bacačima, topovima i minobacačima. Granate su pale i na vrtić, srušeno je nekoliko kuća i prodavnica, a broj žrtava se utvrđuje. Kako prenose ruski mediji, situacija u gradu je napeta, a ustanici tvrde da je primećeno značajno nagomilavanje ukrajinskih vojnika, što je direktno kršenje sporazuma iz Minska.
Strateški važan aerodrom kraj Donjecka, oko kojeg su se vodile višenedeljne borbe, ponovo je pod kontrolom ustanika. Ukrajinski vojnici, kako prenosi Rusija 24, napustili su svoje položaje. U međuvremenu, Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo saradnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Donjecku i zatražio da se sprovede temeljna i objektivna istraga.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here