Dogovor dve Koreje o dijalogu

0

Opušteno a važno:Susret dve delegacije u Seulu

Tri višerangirana funkcionera Severne Koreje, među kojima i drugi čovek države, doputovali su iznenadno u veoma retku posetu Južnoj Koreji, gde su održali razgovore na najvišem nivou. Tom prilikom su se zvaničnici dve zemlje dogovorili da nastave dijalog na visokom nivou.
U delegaciji Severa bila su dvojica bliskih saradnika severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Reč je o potpredsedniku Komisije za nacionalnu odbranu Hvang Pjong-Sou koji se smatra drugim čovekom u Severnoj Koreji, kao i Čo Rjong-Hae i Kim Jang-Gon.
 

Poruka
Profesor Jang Mo-Đin sa Univerziteta za severnokorejske studije u Seulu naglasio je značaj dolaska bliskih saradnika Kim Džong Una.
"Ovo je nešto sasvim bez presedana za Severnu Koreju da pošalje dvojicu liderovih ljudi od najvećeg poverenja u Seul", rekao je Jang i izneo pretpostavku da su oni možda domaćinu preneli poruku Kima. On je dodao da Severna Koreja tom posetom želi da pokaže svetu da čini napore da popravi odnose sa svojim susedom.

Severnokorejski lider nije bio u javnosti u proteklih mesec dana, što je izazvalo spekulacije o njegovom narušenom zdravlju, pa čak i glasine o puču.
Naime, Pjongjang se nalazi u blokadi pošto je 27. septembra uvedena zabrana ulaska i izlaska iz severnokorejske prestonice, preneo je britanski list "Telegraf" ukazujući na spekulacije o pokušaju državnog udara.
Delegacija iz Pjongjanga došla je u Seul, navodno, povodom ceremonije zatvaranja Azijskih igara, ali je odmah po sletanju otišla na razgovore sa domaćinima, koji su potrajali više od sat vremena. Sagovornici su potom otišli na ručak, kojem je prisustvovao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednice Južne Koreje Park Geun-Hje.
Severnokorejska strana je, prema saopštenju, izrazila želju da dijalog bude nastavljen krajem oktobra ili početkom novembra.
Ministarstvo u Seulu je saopštilo da je južnokorejska predsednica Park Geun-Hje izrazila želju da se sastane sa severnokorejskim delegatima, ali da zbog njihove pretrpane satnice tokom kratkog boravka nije bilo vremena da posete i predsedničku palatu.
Svetske agencije ocenjuju da ovi razgovori daju nade da će doći do napretka u odnosima dveju Koreja.
 

Još u ratu
Dve Koreje su, tehnički, i dalje u ratu, pošto po okončanju sukoba nisu potpisale mirovni sporazum.

Vlada u Seulu saopštila je da je tek juče obaveštena o dolasku delegacije severnog suseda.
Seul je u više navrata pozivao Sever da nastave razgovore, ali Pjongjang je dosad odbacivao taj predlog, nezadovoljan zbog nedavnih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.
Prethodni razgovori na visokom nivou održani su u februaru u Seulu, a rezultat je bila odluka Severa da bude domaćin jednog od retkih susreta porodica razdvojenih tokom rata 1950-1953. godine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here