Vučićev investitor izrabljuje radnike

0

 

Svinjski biznis: Klemans Tenis i Aleksandar Vučić

Nemački proizvođač mesa Tenis navodno planira da uloži 200 miliona evra u Srbiji, a novog investitora je uz reči hvale u Srbiji dočekao premijer Aleksandar Vučić. Međutim, nemački Dojče vele donosi priču o sasvim drugačijem Tenisu. Prema pisanju tog portala, ova fabrika poznata je po "mutnim poslovima s Kremljom, te izrabljivanju radnika".
Nema sumnje, Tenis je kompanija impresivnih brojeva. Pod nož su lane poslali 16,4 miliona svinja i skoro pola miliona goveda. Obrnuli su 5,6 milijardi evra i najveći su nemački proizvođač mesa, piše Dojče vele. Međutim, veći deo Tenisovih zaposlenih nema stalne ugovore, već se angažuje za najteže poslove preko spoljnih firmi. Najčešće se radi o došljacima iz Poljske, Rumunije i Bugarske koji, kako tvrdi Tenis, ne žele stalne ugovore jer hoće da se vrate u domovine.
Drugačije smatraju u pokrajinskom ministarstvu rada Severne Rajne – Vestfalije, gde su kompaniju optužili za iscrpljujuće radno vreme, mutne ugovore sa stranim radnicima i lošu zdravstvenu zaštitu zaposlenih. Mediji su pisali o "plaćenim robovima" iz istočne Evrope, koje Tenis nastanjuje u neuslovne kolektivne smeštaje.
Nemački javni servis ARD objavio da firma sa oko 200 kamera nadgleda radnike čak i u toaletima i tuš-kabinama. Tenis je platio kaznu od 80.000 evra. Skuplje je prošao proces iz 2011. kada je Tenis uhvaćen da u mešano mleveno meso stavlja znatno manje govedine nego što piše na pakovanju. Firma je za obustavu procesa morala da plati 2,89 miliona evra. Protiv Klemensa Tenisa se takođe vodi postupak zbog moguće milionske pronevere preko poreske oaze Lihtenštajna.
Mediji u Britaniji i Nemačkoj sumnjičavi su i zbog veza Tenisa sa Kremljom, odnosno ruskim Gaspromom koji je sa 17 miliona evra sponzor "njegovog" kluba Šalke 04 iz Gelzenkirhena. Tenis je prijatelj Vladimira Putina, što je dovoljno za podizanje obrva na Zapadu, piše Dojče vele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here