Ubili 2.500 ljudi

0

Kao odgovor na rusku istragu o zločinima na jugoistoku Ukrajine, Generalno tužilaštvo Ukrajine otvorilo je krivični postupak protiv dela saradnika ruske Istražne komisije, optužujući ih za podršku terorizmu, uplitanje i ometanje rada ukrajinskih istražnih organa i vladinih zvaničnika u Oružanim snagama Ukrajine.

Vojska Kijeva: Ostavili krvave tragove
 

Kijev je otvorio ovaj krivični postupak samo dan pošto je Istražna komisija saopštila da je pokrenula krivičnu istragu zbog genocida nad ruskojezičnom stanovništvu, na jugoistoku Ukrajine. U Istražnoj komisiji Rusije smatraju neprimerenom reakciju iz Kijeva.
-Neadekvatna odbrambena reakcija jedne grupe ljudi, koja se krije iza maske Generalnog tužilaštva Ukrajine, primorava nas da istražimo pitanje o njihovoj ulozi u prikrivanju genocida nad ruskojezičnim stanovništvo – izjavio je juče portparol Komisije Vladimir Markin.
Ruska istraga je utvrdila da su u periodu od 12. aprila ove godine do danas, za sada neidentifikovane osobe iz najvišeg političkog i vojnog rukovodstva Ukrajine, oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i Desnog sektora – izdavale naređenja čiji je cilj bio "potpuno uništenje ruskojezičnog stanovništva koji žive na teritoriji Donjecke i Luganske republike".
Markin je istakao da je time prekršena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju krivičnog dela genocida iz 1948. godine, kao i mnogi drugi međunarodni zakoni kojima se osuđuje genocid. On je dodao da se veruje da je najmanje 2.500 stanovnika jugoistočne Ukrajine poginulo u napadima višecevnih bacača raketa, ističući da su svi napadi bili neselektivni.
– Istražioci su utvrdili da su osobe koje govore ruski jezik ubijane korišćenjem višecevnih bacača raketa, projektila sa kasetnim punjenjem, taktičkih raketa i drugih vidova teškog naoružanja – rekao je Markin.
Osim toga, po informacijama Istražne komisije, preko 500 stambenih i drugih objekata, bolnica, dečjih i
opšteobrazovnih institucija uništeno u regionu Donjecka i Luganska. Više od 300.000 stanovnika bilo je primorana da napusti svoja mesta boravka i da kao izbeglice zatraže utočište na teritoriji Rusije.
Ruska Istražna komisija smatra da se takve akcije mogu kvalifikovati kao genocid. Što se tiče ruskog Krivičnog zakona, za genocid je zaprećena kazna zatvora do 20 godina ili čak smrtna kazna, kaže se u saopštenju Istražne komisije.

 

Kijev i dalje ratuje
Uprkos sporazumu iz Minska o prekidu vatre, na istoku Ukrajine i dalje se vode borbe. Premijer Donjecka Alesandar Zaharčenko kaže da su ukrajinske snage bezbednosti otvorile juče artiljerijsku i minobacačku vatru na položaje ustanika, koji su uzvratili kada je izvršen minobacački napad na grad Donjeck.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here