Donbas je “živa rana”

0

Sporazum o pridruživanju Ukrajine EU u punoj meri stupiće na snagu 1. novembra ove godine, izjavio je predsednik te zemlje Petro Porošenko i dodao da je odlaganje sprovođenja ekonomskog dela u stvari povoljno za Ukrajinu, koja je "dobila pravo da zaštiti svoje tržište i pristup evropskom tržištu, uz očuvanje ruskog tržišta".

Srušen dom: Starica u Donjecku
 

– Mi smo dobili pristup na evropsko tržište, a sačuvali smo svoje pozicije. Tekst sporazuma je bez ijedne izmene potpisan i stupa na snagu – naglasio je Porošenko.
Po njegovim rečima, Donjecki basen neće biti drugo Pridnjestrovlje, Abhazija, Južna Osetija ili Nagorno-Karabah (tzv. zaleđeni konflikti). On je kazao da je sukob u Donbasu "živa rana" koju "treba zaceliti" i da se konflikt ne sme produbljivati.
Uprkos ovim Porošenkovim rečima, situacija u Donbasu je i dalje kritična. Najmanje šestoro civila je poginulo, a oko 18 ranjeno u napadu ukrajinske vojske na Donjeck, saopštilo je rukovodstvo Donjecke Narodne Republike.

Obećanja: Petro Porošenko
 

Istovremeno, portparol ukrajinske vojske je saopštio da je sedam ukrajinskih vojnika poginulo u nedelju kada su proruski aktivisti napali njihov oklopni transporter u blizini aerodroma u Donjecku.
Situacija u gradu je veoma napeta, a najintenzivnija artiljerijska vatra čula se iz pravca aerodroma u Donjecku, koji je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga i oko kojeg se vode borbe. Porošenko uporno pokušava da ubedi javnost da njegov mirovni plan funkcioniše.

 

:Nova grobnica
U Donbasu je pronađena još jedna masovna grobnica i započeta ekshumacija tela. Petorica muškaraca ubijena su na kontrolnom punktu, a tela su bačena u jamu. Po rečima svedoka, ubistvo se dogodilo na kontrolnom punktu koji su dugo držale ukrajinske snage čiji su vojnici bez upozorenja otvorili vatru.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here