Zajedništvo čuva tradiciju

0

Novoosnovana Zajednica srpskih klubova u Salcburgu predstavila se javnosti prijemom u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Salcburgu. Tom prilikom je prikazana jedna lepa slika zajedništva kojoj se u ovoj pokrajini već neko vreme težilo.
Četiri društva pod jednim imenom priredila su veoma lepo veče za sve prisutne, koji nisu krili svoje oduševljenje za ono što im je bilo predočeno.
Uz video-prezentaciju dosadašnjih nastupa i aktivnosti, podelu reklamnog materijala, neizbežno bogatstvo domaće kuhinje i prelepe narodne nošnje, pružena je prava slika zajedničkih napora da nasleđe ne padne u zaborav. Prisutnima se na početku predstavljanja obratio prvoizabrani predsednik Zajednice Dragan Arsić. Prisutnima je, uz pozdrav, izneo značaj i ciljeve osnivanja ove krovne organizacije.
– Pre pola veka prve generacije naših iseljenika došle su u ovu zemlju da bi se nešto zaradilo, a potom se svi vratili svom zavičaju. Nažalost, generacije su se ređale jedna za drugom, većina nas je ostala i primetno je da se svakim danom gubi naš identitet. Svojim kućama samo odlazimo na odmor, a pri tom više i ne govorimo: "Vraćamo se kući." Sada je naš dom ovde gde živimo i gde se zaista uvek vraćamo. Zbog svega toga, osnovni cilj je uspešna integracija u društvu koje danas činimo, pokušavajući da uz druženje, kulturnu razmenu i zajedničke projekte očuvamo svoju kulturu i običaje, i da pri tom oni imaju svoje mesto i budu poznate i priznate – kazao je Arsić.

Gradski predstavnici u gostima
Prisutnima su se obratili i predstavnici institucija Salcburga – gradska odbornica Andrea Brandner, Berta Vagner, rukovodilac Foruma Salcburger Folkskultura, Ervin Eder, referent za interkulturalne sadržaje, i Ervin Jozef Himelbauer, voditelj radio programa Njelle1.

Ove reči ostavile su pozitivan utisak na predstavnike gradskih institucija, a posebnim aplauzom pozdravljene su reči generalnog konzula Republike Srbije u Salcburgu Vladimira Novakovića, koji je poželeo dug vek i uspešan rad novoj Zajednici.
Celovečernje druženje ostavilo je lep utisak, a završeno je simboličnim zajedničkim kolom, u čast uspešne, sada i zvanične međusobne saradnje klubova iz pokrajine i promocije bogatog nasleđa. Na kraju, ispred predsedništva Zajednice Arsić (KUD "Opanak" Salcburg) u svojstvu predsednika, u društvu svojih kolega i zamenika Predraga Pitulića (SKUD "Stevan Sinđelić" Salcburg), Branka Radovanovića (KUD Trebava Zalfelden) i Tanje Marković (KUD Harmonika Cel am Ze), uputili su zajedničke pohvale i zahvalnost prisutnoj deci i omladini, upravama i članovima klubova na prvoj, po svemu sudeći uspešnoj zajedničkoj manifestaciji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here