Slavili sedam decenija slobode

0

Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture loznički Savez udruženja boraca NOR (SUBNOR) obeležio je 23. septembra 70 godina oslobođenja Loznice od fašističkog okupatora i istovremeno stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. Među poštovaocima tekovina NOB-a u punoj sali bilo je i dosta mladih, a svečanost je počela sa dve himne, "Bože pravde" i nekadašnjom "Hej Sloveni", dok se se pre početka svečanosti čule "Po šumama i gorama" i druge partizanske pesme.
U jednim ratovima ginuli su naši dedovi, u drugima naši očevi i ne smemo dozvoliti da žrtve naših predaka ostanu zaboravljene. Menjale su se ideologije, vođe i njihovi ciljevi, ali u ovim ratovima najviše su ginule patriote i naslobodoumniji među nama kojima je posvećeno ovo veče, rečeno je na početku svečanosti.

Dr Slobodan Rističević

Posle pozdravne reči predsednika lozničkog SUBNOR Milorada Komarčevića, o ustanku, danima okupacije i oslobođenju Loznice govorio je dr Slobodan Ristanović, koji je podsetio da će se do kraja godine u Beogradu i drugim gradovima Srbije svečanim akademijama obeležavati 70. godišnjica oslobođenja od fašističkog okupatora i domaćih saradnika. Ristanović je poželeo da se ubuduće redovno obeležava dan kada je oslobođenjena Loznica i ceo Jadarski srez. U čast svih palih za slobodu loznički KUD "Karadžić" izveo je program "Slava im" posvećen stogodišnjici Velikog rata. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine grada Jovan Todorović i pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, a velikim aplauzom pozdravljeni su Stjepan Stanimirović (89) i Sveto Pantić (91) koji su pre sedam decenija učestvovali u oslobađanju grada.
Dan oslobođenja 23. septembar svojevremeno je obeležavan kao Dan opštine, ali se to ne čini već više godina i daj datum obeležavali su jedino članovi SUBNOR-a. Inače, ovo je od 2000. prva svečana akademija povodom 23. septembra 1944. kada je oslobođena Loznica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here