Narodnjaci moraju u koaliciju

0

Narodna partija Austrije (OVP) izgubila je apsolutnu većinu u austrijskoj pokrajini Forarlberg, u kojoj su u nedelju održani pokrajinski izbori, i moraće buduću vladu da formira sa koalicionim partnerom.
Prema preliminarnim rezultatima, OVP je sa 50,8, koliko je osvojio 2009, spao na 42,1 odsto glasova, što je najslabiji rezultat u istoriji stranke u pokrajini Forarlberg.
Na drugom mestu našla se desničarska Slobodarska partija (FPO), koja je osvojila 23,1 odsto glasova.
Stranka Zelenih najveći je pobednik ovih izbora jer je osvojilaa 6,5 odsto više glasova nego 2009. i sa 17,1 posto nalazi se na trećem mestu.
Tek na četvrtoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO), koja na saveznom nivou predvodi vladu u kojoj su narodnjaci, koja je pala na 8,8 odsto glasova.
U pokrajinsku skupštinu ušla je i stranka Neos, koja je osnovana pred prošlogodišnje parlamentarne izbore u Austriji, a koja se prvi put pojavila pred glasačima u Forarlbergu osvojivši 6,9 odsto glasova.
Izlaznost je iznosila 65,1 odsto, što je za 3,3 odsto manje nego 2009…
Ovim izborima u Forarlbergu OVP je izgubila apsolutnu većinu u još jednom delu Austrije i sada drži apsolutnu vlast samo u Donjoj Austriji. Poređenja radi donedavno je OVP držala apsolutnu većinu u čak pet pokrajina.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here