Nedeljni ručak

0

Ajvar rižoto

Potrebno: 200 g pirinča, 100 g slanine, crvena paprika, glavica crnog luka, tri čena belog luka, tri kašike ajvara, suvi biljni začin, biber, ulje.
Priprema: Na ulju propržiti obe vrste luka, dodati paprika i slaninu isečenu na kocke. Kad se sve dobro uprži, dodati suvi biljni začin i biber. Posebno skuvati pirinač. Kad je pirinač skuvan, pomešati ga uprženim sastojcima, dodati ajvar i dobro izmešati.

Bulgur čorba

Potrebno: Oko 300 g pilećeg filea, glavica crnog luka, dve šargarepe, 80 g očišćene čičoke, 80 g bulgura, 150 ml pavlake za kuvanje, so, biber, maslinovo ulje, mešavina začina.
Priprema: Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckan luk i sitno seckan pileći file. Dodati čičoku i šargarepu narezanu na kockice. Kratko prodinstati. Dodati bulgur, začiniti po ukusu (so, biber, suvi biljni začin), preliti vodom i kuvati pokriveno oko pola sata. Na kraju dodati i pavlaku, pa još kratko krčkati.

Bareno pohovano meso

Potrebno: Pola kilograma barene junetine, jedno jaje, brašno i prezle, ulje.
Priprema: Obarenu junetinu dobro ocediti. Zatim je iseći na željene komade, uvaljati u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju u prezle. Pržiti s obe strane.
 

Salata od patlidžana

Potrebno: Četiri patlidžana, pet paradajza, majonez, tri čena belog luka, peršun.
Priprema: Patlidžan iseći na kolutove i pržiti na umerenoj vatri. Majonez sipati u malu posudu, iseckati beli luk i pomešati s majonezom. Ispržen patlidžan ređati na veliki tanjir, pa preko njega paradajz isečen na kolutove i premazati majonezom i belim lukom. Na kraju dodajte peršun.

Kolač od jabuka

Potrebno: Kilogram jabuka, pet jaja, pet kašika šećera, pet kašika brašna, malo praška za pecivo, šlag, kakao.
Priprema: U vatrostalnu posudu sipati šećer, dodati malo cimeta i vanilin šećer. Jabuke oljuštiti i iseći na kolutove i poređati preko šećera. Staviti da se peku dok ne puste penu. Umutiti jaja, šećer, brašno i prašak za pecivo. Masu sipati preko jabuka i vratiti da se peče. Kada je pečeno, okrenuti kolač da jabuke budu gore. Preko jabuka staviti umućen šlag i posuti kakao.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here