Ne budi medu dok ga slikaš

0

Običaj se primenjuje kao da je zakon, kaže latinska poslovica. Neki mudri ljudi smatraju da je zemlja sa mnogo zakona zemlja loših pravnika. Antički istoričar, govornik, pravnik i senator Gaj Kornelije Tacit tvrdio je da je najpokvarenija država ima najviše zakona. Sjedinjene Američke Države imaju razne, blago rečeno, čudne zakone.
Na primer, propis u kalifornijskom gradu Čiko glasi: "Ako aktivirate atomsku bombu, platićete kaznu od 500 dolara". Još bizarniji je zakon u saveznoj državi Njujork gde je za samoubistvo skokom sa zgrade predviđena smrtna kazna! Neshvatljiva je i odredba koja važi u državi Južna Dakota – ako više od tri Indijanca idu zajedno ulicom, to se smatra ratnim pohodom, pa je dozvoljeno pucanje u njih. U istoj državi kažnjivo je ležati i zaspati u fabrici sira.
Kriminalci u Teksasu, po zakonu, moraju svoje žrtve da obaveste 24 sata unapred da će postati žrtve i objasne im zbog čega ih napasti. A vatrogasci u gradu Fort Medison u Ajovi obavezni su da vežbaju pucanje 15 minuta pre nego što krenu ka mestu požara. Njihove kolege u Pensilvaniji obavezni su da provere hidrante sat vremena pre svih požara.
Jedan od najglupljih propisa u Kanzasu glasi: "Ako se dva voza sretnu na istom koloseku, nijedan ne sme da nastavi dok drugi ne prođe." Zakon u gradu Memfis zabranjuje ženama da voze automobile, osim ako muškarac ne trči ispred njih i zastavicama obaveštava vozila koja stižu. U Džasperu, u Alabami, zabranjeno je tući ženu štapom čiji je obim veći od obima palca njenog muža.
Po propisima u okrugu Mohave u Arizoni, onaj ko bude uhvaćen u krađi sapuna mora da se pere bez prestanka dok ga ne potroši! U državi Ohajo strogo je zabranjeno napiti ribu! Građani Tenesija će odgovarati pred zakonom ako lasom hvataju ribu. U Nebraski je najstrože zabranjen lov na kitove, dok su u Ohaju, koji takođe nema more, uspeli da donesu zakon da je kitolov dozvoljen nedeljom. U Oregonu je kažnjivo zviždanje pod vodom.
 

Zabranjeni lažni brkovi

 

U Alabami je nezakonito držati kornet sa sladoledom u zadnjem džepu i nositi lažne brkove koji mogu da izazovu smeh u crkvi. U Džordžiji je nedozvoljeno da presvlačite lutku u izlogu prodavnice. Stanovnici Ilionisa ne smeju ni da pomisle da odvedu pudlicu u operu. Ako veštačkim zubima ujedete nekog u državi Luizijana, sudiće vam se za težak napad.

Kad je reč o životinjama, smešna je odredba u Južnoj Karolini koja izričito zabranjuje držanje konja u kadi. U Juti je, pak, nedozvoljeno pecati dok sedite na konju. U Vajomingu ne smete fotografisati zečeve od januara do aprila. Zakonodavac u gradu Kirkland, u Ilionisu, zabranio je rodama da lete preko ovog mesta! U Džordžiji pilići ne smeju da prelaze put, a na Aljasci ćete biti kažnjeni ako gurnete živog losa iz aviona. U istoj državi odgovaraćete pred zakonom ako probudite medveda koji spava da biste ga fotografisali. U Misuriju je ilegalna vožnja s medvedom koji nije u kavezu.
Ukoliko na Floridi zavežete slona na parkiralištu, morate da platite istu sumu kao i za automobil. U Masačusetsu je nezakonito voziti gorilu na zadnjem sedištu vozila.
U gradu Ordinans, u Oklahomi, protivzakonito je staviti hipnotisanu osobu u izlog neke prodavnice. Građani i turisti u državi Arkansas odgovaraće ako pređu istoimenu reku preko mosta u mestu Litl Rok. U državi Vašington prekršićete zakon ako se pravite da imate bogate roditelje. U Viskonsinu je kažnjivo ako robijašima u državnim zatvorima umesto putera posluže margarin. U Severnoj Dakoti, pivo i perece ne smeju da se služe istovremeno ni u jednom baru ili restoranu. U Viskonsinu ugostitelji moraju da služe pitu sa jabukama isključivo sa sirom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here