Vasojevići ne vole Srbe

0

Vandalizam: Spomenik Prvom srpskom ustanku
 

Na Crvenim Prlim u srcu Vasojevića, najvećeg, kako Vasojevići s razlogom ističu, srpskog plemena, ne samo u Crnoj Gori, ovih dana se dogodio nečuven skandal: za sada nepoznati vandali su na letos podignutom spomeniku posvećenom Prvom srpskom ustanku, crnom farbom prefarbali reči "srpskom" i "srpskog", kao i amblem Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine, odnosno njihovih potomaka i poštovalaca, koje je podiglo spomenik.
Spomenik, kako je na njemu istaknuto, podseća na dan kada je „ na Sitnoj Luci 1809. g. Karađorđe Vasojevićima dodijelio 7 barjaka kao simbool zajedničke borbe u Prvom srpskom ustanku za oslobođenje srpskog naroda od vjekovnog turskog ropstva.
– Želeli smo na ovaj način da otrgnemo od zaborava istoriju našega kraja, da se, makar simbolično, odužimo našim precima koji su vekovima vodili oslobodilačku borbu i da istaknemo vekovnu bratsku povezanost Crne Gore i Srbije – kažu gnevni članovi ovog udruženja koji su, vele, ponosni što – to je barem nesumnjivo – vode direktno poreklo od Nemanjića. – Pojavio se, eto, neko ko je, vođen najprizemnijim ljudskim osobinama, zlobom i mržnjom, digao ruku na tu svetinju, e da bi udario i negirao identitet i dominantnost srpskog naroda u ovom kraju.
Oni ističu da tih sedam Karađorđevih barjaka datih Vasojevićima i tada i danas predstavljaju simbole oslobodilačke borbe u ovom kraju. Taj dan, to sjedinjenje Vasojevića s Karađorđevom Srbijom, ostavilo je – kažu u ovom udruženju – duboki trag u svesti naroda ovog kraja do dana današnjeg, i tome ne mogu nauditi oni koji zarad bog zna čijih interesa, po instrukcijama i za pare ko zna kojih i čijih centara moći, pokušavaju da zatru te korene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here