KELN: Uhapšena osmorica islamista

0

Juče rano ujutru je u opsežnoj raciji, u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, u kojoj je učestvovalo 240 policajaca, uhapšeno osam islamista koji su pripadali organizovanoj mreži za podršku džihadu. Kako je saopštilo državno tužilaštvo u Kelnu i Savezno tužilaštvo, uhapšeni su Mustafa A., Kais B., Lazar B. O, Zofijen B. O, Omar B. O, Anuar J., Ali E. i Usman A.
Radi se o nemačkim državljanima s muslimanskim imenima, starim između 22 i 35 godina, koji su nastanjeni u Kelnu, Zigenu, Bergišgladbahu, Krojctalu i Netpenu.
Pretres je izvršen u ukupno 20 stanova, pri čemu je policija zaplenila obilje dokaznog materijala. Prikrivena istraga je počela još u maju prošle godine, kad su islamisti najpre samo uhođeni zbog sumnje da su pljačkali crkve i škole u Kelnu i Zigenu. Time su pre svega finansirali džihadiste u Siriji, ali i dobrovoljce koji su hteli da otputuju tamo da se bore.
Nalozi za hapšenje su izdati za još 20 osumnjičenih koji po svemu sudeći pripadaju radikalnim vehabijama i koji su učestvovali u nabavci lažnih pasoša.
Savezno tužilaštvo istovremeno tereti Kaisa B. i 58-godišnjeg Pakistanca Mirzu Tamira B. da su podržavali terorističke grupe iz sastava Islamske države i da su vrbovali nove članove za ovu terorističku organizaciju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here