Manjak vode, višak šećera

0

Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksina i viška tečnosti iz organizma. Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja, različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze. Ova oboljenja najčešće su izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima, a manifestuju se kao upale bubrega. Bubrezi štite tela od otrova jer eliminišu toksine i neutrališu kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi, napominje se u tekstu objavljenom na portalu Alternativa za vas, pa ih treba brižljivo čuvati.
Bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Oštećeni bubrezi mogu da rade i sa samo 20 odsto svog kapaciteta a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato se treba rešiti nezdravih navika. Manjak vode posebno šteti bubrezima. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti. Višak soli u ishrani takođe škodi bubrezima. Zlatno pravilo glasi – dnevno je dovoljno do pet grama soli. Kad unosimo slane namirnice, bubrezi rade više jer moraju da izluče natrijum koji se nalazi u soli. Mnogi izbegavaju da koriste javne toalete ili zbog silnih obaveza odlažu odlazak u toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na bešiku, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, stvaranja bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

Izbegavajte alkohol
Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, ali preterana konzumacija alkohola dugoročno ih oštećuje. Alkohol je toksin koji bubrezi moraju da prerade i izbace. Kao diuretik telu oduzima dragocenu tečnost i tako dvostruko nepovoljno utiče na rad bubrega.

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u urinu jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru. Manjak vitamina i minerala preduslov je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezijum smanjuju rizik od dobijanja kamenčića u bubregu, pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima uključite u svoju redovnu ishranu. Da biste očuvali zdravlje bubrega, ishrana bi trebala da obiluje voćem i povrćem. Svaki unos proteina, osobito namirnica životinjskog porekla, dodatno opterećuje rad bubrega. To može dovesti do njihove smanjene funkcije.
Tokom spavanja, telo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san neophodan za njihov oporavak. Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može da povisi krvni pritisak, čime su bubrezi pod posebnim stresom. Iskustva pacijenata pokazala su da korišćenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge grupe lekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte prirodne metode ublažavanja bola i zaštitite svoje bubrege.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here