Sa HDZ protiv sarajevske koalicije

0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je lider HDZ-a Dragan Čović čovek kojem veruje i da je njihovo partnerstvo čvrsto.
– Čović predstavlja retku političku figuru koja drži do reči i dogovora. On je legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH i moj dugogodišnji politički partner i saradnik. Naše partnerstvo je čvrsto, bez negativnih iskustava – rekao je Dodik.
Dodik kaže da u novoj Vladi Srpske neće biti SDA.

Ostaju nadležnosti RS
Dodik je izjavio da inicijativa Nemačke i Velike Britanije za sprovođenje institucionalnih reformi u Bosni i Hercegovini može biti dobra, ali samo ako ne zadire u nadležnosti entiteta.
– Takođe, imovina Srpske po ustavu ne može biti predata BiH bez naše saglasnosti – prokomentarisao je Dodik najave predstavnika srpskih stranaka koje su potpisale sarajevski sporazum o knjiženju vojne imovine na BiH.

Na vlast u pet kantona
Čović je ocenio da je cilj potpisnika sarajevskog sporazuma da se pojeftine pozicije drugih, ali da ne veruje da će im to poći za rukom.
– Dodik je rekao da će imati mandatara u RS. Time su njima vezane ruke – zaključio je Čović.
On je komentarisao stavove da bi zbog odbijanja ponude potpisnika sarajevskog sporazuma mogao da bude optužen za opstrukciju i naglasio da će HDZ učiniti sve da u pet kantona napravi vlast.

– U vladi su ljudi koji su zajedno prošli kroz iskušenja i izazove. Nisu učinili ništa jedan protiv drugog ili zajedno protiv nekog trećeg. Zabluda SDA i bošnjačke politike je što sve žele svesti na personalno – rekao je Dodik.
On je rekao da je dobio mandat, kao i Čović, i da će se oni baviti politikom najbolje što mogu. I Čović je ranije izjavio da Dodik ima pun legitimitet u RS i da će sarađivati sa njim.
Da podsetimo, koalicija okupljena oko SDS-a Mladena Bosića i PDP-a Mladena Ivanića potpisali su sporazum sa SDA i DF Željka Komšića, čime je stvoren uslov za formiranje vlasti na nivou BiH. Bakir Izetbegović, Komšić, Bosić i Ivanić ostavili su otvorena vrata za HDZ, ali ne i za vladajuću stranku u RS, odnosno Dodikov SNSD. Sarajevski politički analitičar Reuf Bajrović ocenio je da je najmanji zajednički cilj koalicije okupljene u Sarajevu umanjivanje uticaja Dodika po svaku cenu.
Dodik je podsetio da je njegova stranka vodila razgovore sa SDA. On je, međutim, istakao da je SDA iznela neprihvatljive zahteve, i da su između ostalog tražili četiri ministarstva u Vladi RS što je odbio.
– Mi smo rekli "ne", ali ispostavilo se da su drugi rekli "da" (Bosić i Ivanić). A što se tiče SDA, njihova ambicija izaziva dodatnu destabilizaciju. Drago mi je što nisam potpisao sporazum sa njima – istakao je Dodik i rekao da će Vlada Srpske biti formirana do Nove godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here