Ubijao sam za Tačijevog ujaka

0

Euleks, koji se nedavno našao na udaru kritika zbog toga što je navodno štitio moćne političare na Kosovu, pokrenuo je istragu oko veze između osuđenog plaćenog ubice Nazima Blace i ujaka odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija, piše londonski "Gardijan".
Kako se navodi, to je prvi put da je neki član Tačijeve porodice postao predmet značajne istrage.
"Gardijan" primećuje da se istraga pokreće pet godina nakon što je Blaca na jednom video-snimku priznao kako je učestvovao u brojnim ubistvima političkih protivnika, kao deo grupe za likvidaciju, koja je radila za ŠIK – obaveštajno krilo DPK.
Na pisanje londonskog dnevnika reagovala je Tačijeva kancelarija, koja iznete tvrdnje odbacuje kao netačne.
"Gardijan" dalje nastavlja da istraga o ŠIK-u tajanstvenoj špijunskoj grupaciji koja je zvanično rasformirana – može biti neprijatna za zapadne obaveštajne službe, posebno američku CIA i francuski DGSE, čija podrška za Tačija, DPK i ŠIK datira od rata na Kosovu 1999. U to vreme, piše "Gardijan", Amerikanci i Francuzi su podržavali Tačija kao najefikasnijeg komandanta OVK koji se borio protiv srpske vojske. Neki istražitelji Euleksa veruju da su ove tajne veze tokom rata pomogle zaštiti lidera DPK i sprečili njihove pokušaje da obuzdaju korupciju i organizovani kriminal na Kosovu od proglašenja nezavisnosti 2008.
U svom video-priznanju iz novembra 2009, Blaca je rekao kako je radio za Azema Sulju, ujaka kosovskog premijera, jednog od 10 osoba kojima se bavi najnovija istraga. Pozivajući se na kosovsku štampu, "Gardijan" piše da je Blacina porodica iz bezbednosnih razloga u sredu poslata u inostranstvo.
Započinjanje nove istrage, koju će voditi kosovski istražitelji i istražitelji Euleksa, pokrenuće i pitanje zašto ona nije obavljena pet godina ranije.
U pomenutom video-snimku iz 2009, Blaca je rekao kako je radio za grupu za egzekucije ŠIK-a koja je osumnjičena za ubijanje takozvanih kolaboracionista, zatim zvaničnika Demokratskog saveza Kosova i potencijalnih svedoka ratnih zločina komandanata OVK. Blaca je rekao da je između 1999. i 2003. učestvovao u 17 krivičnih dela, uključujući ubistva, pokušaje ubistva, pretnje i ucene, pri čemu je tvrdio da je radio direktno za Sulju.
"Gardijan" navodi da je ŠIK bio glavni instrument političkih zločina i krupan zločinački poduhvat sa godišnjim prihodom od oko 200 miliona dolara.
Blacino priznanje bi moglo da bude veoma neprijatno za Euleks, a naročito ako se pokaže tačnim da je on mesecima pokušavao da iznese iskaz glavnom tužiocu te evropske misije, koji o tome nije ostavio nikakav zapis. Štaviše, bilo je potrebno četiri dana od javnog svedočenja Blace da bi ga Euleks uhapsio i stavio u bezbedan pritvor.

 

Saradnja sa 25 tajnih agencija
Kadri Veseli, šef ŠIK-a i osoba veoma bliska Tačiju, izjavio je pre nekoliko godina američkom portalu GlobalPost: "Imali smo mnogo partnera – 25 tajnih agencija… SAD su nam mnogo pomogle", kazao je tada Veseli, ali je demantovao da je ŠIK izvodio sistematska politička ubistva.

 

Francuska veza
U proleće 1999. godine, po istražiteljima koji su pratili aktivnosti ŠIK-a, grupa od 20 pripadnika te organizacije prebačena je sa jednog broda u albanskoj luci Drač na francuski vojni brod, i u Francuskoj su prošli specijalnu obuku. Po istražiteljima, nekoliko tih obučenih Albanaca kasnije su postali pripadnici grupe za ubistva.
Jedan istražitelj sa Kosova, piše "Gardijan", procenio je da je taj tim za likvidacije odgovoran za ubistvo najmanje 30 ljudi, i da je veza sa Francuzima pomogla da Euleks nerado otvara istrage o političarima visokog profila na Kosovu.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here