Gledajte svoja posla

0

Vaš kolega je možda lenj ali ne smete sebi dozvoliti da vam to privuče pažnju. Ukoliko na svakih par minuta proveravate šta radi umesto da obavljate svoj posao, spustićete se na isti nivo, savetuju stručnjaci u tekstu objavljenom na portalu Super žena. Nemojte da dozvolite da vas lenji kolega povuče na svoju stranu. Ako vas pozove na pauzu za ručak ili šetnju, a vi znate da će to da se otegne, učtivo odbijte. Ne dozvolite da se vaše negodovanje negativno odrazi na vašu produktivnost jer ćete se uskoro suočiti sa posledicama. Nemojte da se žalite na kolegu koji je lenj i nemojte da ga prijavite šefu. Vaš šef najverovatnije je vrlo dobro svestan toga, i ako tako nešto kažete možete ispasti neprofesionalni. Može se desiti i da vam obeća da će da izvidi situaciju, ali ne učini ništa, ili čak da vam kaže da gledate svoja posla.

Preokrenite situaciju
Nekad je moguće preokrenuti situaciju u svoju korist, postanite vođa. Predložite svojim nadređenima da pomognete kolegi čija produktivnost nije od velikog značaja za firmu. Na ovaj način postavićete se kao lider i zadobiti poštovanje svog šefa.

Ukoliko lenjost vašeg kolege negativno utiče na vaš posao, na primer, ako zajedno radite na nekom projektu, skrenite pažnju šefu, ali to predstavite kao činjenicu a ne kao žalbu. Ukoliko je vaš kolega lenj, to nije vaš problem. Ne preuzimajte na sebe njegove odgovornosti, čak i kada ste vrlo dobro svesni da posao mora da bude obavljen. Dok god dobro obavljate svoj posao, nema razloga za brigu. Ukoliko zajedno radite na projektu, podsetite ga na rokove i obaveze, ali svakako nemojte trošiti suviše energije na nešto što nije vaša odgovornost. Izbegavati zajedničke projekte nažalost, nije moguće pa, ako već nemate tu opciju, makar u startu pitajte da li mogu da vam produže rok za završetak projekta. Kao razlog molbe navedite to da vi i vaš kolega ne obavljate posao istim tempom, i da se to može ispostaviti kao problem jer radite u tandemu. Time ćete suptilno naglasiti da je vaš kolega lenj, a izbeći ćete da sebe dovedete u neprijatnu situaciju. Izbegavajte zajedničke projekte. Jedna francuska državna službenica opisala je svoje kolege kao nesposobne, lenje i rastrošne, zbog čega su je pretpostavljeni suspendovali, a završila je i na disciplinskoj komisiji. Napisala knjigu o svojim iskustvima u državnoj službi, opisujući svoje kolege kao nesposobne, lenje, osobe koje dane provode pijući kafu ukoliko nisu zauzeti falsifikovanjem lekarskih uverenja, te naglasila da je nepotizam sveprisutan, a da se novac rasipa. Istakla je da je samo htela da ukaže na slabosti javnog sektora u Francuskoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here