Deca uče običaje predaka

0

Ž. Marković
Familije Puzović, Bolićević, Filipović, Gvozdenović, Radomirović i Lakić
 

Ispred crkve su bili po običaju štandovi gde su mogli vernici kupili badnjake, zagreju se vrućom rakijom, a takođe i pale sveće za žive i mrtve.

Liturgiju je služio prota Ljubomir Kotarčić iz St. Galena. Posle verskog čina vernici su ispred crkve čestitali jedni drugima Božić i otišli svojim kućama na bogatu posnu večeru.

– Došli smo crkvu da pokažemo deci naše običaje – kaže Tomislav Tošić, rodom iz Lipovice kod Lopara u Republici Srpskoj.

– Poštujemo našu tradiciju. Došli smo familijarno da proslavimo Božić i pokažemo i našim unucima, da smo pravoslavci i odakle potičemo – kaže Veljko Stamenković iz sela Brezovice kod Vrnjačke Banje.

– Skupili smo se ovde ispred crkve u Netstalu, da popijemo vruću rakiju, prisustvujemo liturgiji i poželimo svima srećan Božić – kaže Olivera Filipović, rodom s Kosova.

– Nismo mogli ove godine da budemo u našem rodnom kraju Deževa, gde je rođen Sveti Sava, već smo ovde u Netstalu. Ali, i ovde je isto lepo i praznično. Sa nama su deca Martina i Mateja. Učimo ih našim običajima, a pohađaju i Srpsku dopunsku školu – kaže Radenko Puzović iz sela Deževa kod Novog Pazara.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here