Novi šef britanske diplomatije ne voli EU

0

 

Dobio novi posao: Filip Hamond posle imenovanja
 

Smena Hejga, koji je britansku diplomatiju vodio u poslednje četiri godine, došla je kao prilično iznenađenje. Sadašnji kabinet napušta, sve u svemu, dvanaest dosadašnjih ministara i njihovih zamenika, u potezu koji jučerašnji "Gardijan" naziva – "masakrom srednje generacije".
 

Bogat i uspešan

Kandidat za novog šefa britanske diplomatije studirao je politiku i filozofiju na Oksfordu. Uspešan je biznismen i smatra se jednim od najbogatijih ministara u britanskoj vladi.

Na tako radikalnu "seču" kadrova sa dužim stažom u vladi, Kameron se sudeći prema jučerašnjim komentarima u Londonu, odlučio uplašen stanjem konzervativaca u ispitivanjima javnog mnjenja, koja nagoveštavaju pobedu laburista na parlamentarnim izborima iduće godine.

Najkrupnija žrtva "masakra" je svakako Hejg, jedan od prvaka Konzervativne partije, koji je sada viđen za "utešnu nagradu" i mesto lidera Donjeg doma Parlamenta, što je funkcija koja mu obezbeđuje da i dalje bude član Kabineta.

Novi ministar spoljnih poslova, Hamond, važi u Konzervativnoj partiji za umešnog operativca kome se u zasluge pripisuje odluka Britanije da povuče trupe iz Avganistana. Kameronu je, takođe, bio potreban čovek u vladi sa "jakim stomakom", koji će energičnije i uspešnije od Hejga da radi na vraćanju Britaniji nacionalnih prerogativa iz Brisela, ali i da kasnije vodi proces rekalibriranja celokupnih odnosa sa Evropskom unijom.

Filip Hamond se naširoko smatra "nepokolebljivim evroskeptikom" u Konzervativnoj partiji.

– Ako je reč o opredeljivanju između Evropske unije ovakve kakva je sada i izlaska iz nje, moje je mišljenje da, ako ne uspemo da imamo EU koja će da više odgovora britanskim nacionalnim interesima, onda treba da razmotrimo da li da i dalje ostanemo u takvoj Uniji – izjavio je nedavno Hamond.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here