Srpska omorika za Teslu

0

Ljubiša Vlatković pored Pančićeve omorike u Hamiltonu
 

Inicijativa da se na ovakav način obeleži uspomena na Nikolu Teslu potekla je godinu dana ranije, na 150. godišnjicu rođenja srpskog genija, ali je zbog raznih administrativnih zavrzlama ovaj veliki posao okončan tek u maju 2007. Godine, na opštu radost svih Srba u ovom delu Ontarija.

 

Simbol srpskog porekla

Pored Nikole Tesle na ovoj svečanosti istaknuta je i naučna uloga Josifa Pančića.
– Pred oko pedeset prisutnih, među kojima je bilo i nekoliko profesora i uglednih ličnosti sa Univerziteta, istakli smo da je Josif Pančić otkrio srpsku omoriku 1875. godine na planini Tari i da taj endem može narasti i do 40 metara u visinu sa prečnikom stabla do jedan metar – kaže Vlatković. Rečeno je da je ovo drvo izabrano kao simbol za Teslino srpsko poreklo.

– Ovu jedinstvenu akciju obeležavanja značajne godišnjice Teslinog rođenja inicirali smo Ratko Jelić (danas pokojni) i ja – kaže Ljubiša Vlatković. Radili smo zajedno u istom departmentu koji se bavi uređenjem zemljišta celog kampusa McMaster univerziteta. To je površina od 300 hektara (obuhvata parkove, bašte, SPORTske terene i sve druge objekte) i kroz taj prostor dnevno prodefiluje oko 30.000 ljudi. Sama činjenica da je to praktično jedan manji grad bila je dovoljna da našu inicijativu što pre sprovedemo u delo, jer praktično nema boljeg mesta koji će na reprezentativan način podsećati na velikog Nikolu Teslu. Pokojni Ratko Jelić mi je zaista mnogo pomogao u realizaciji ove zamisli jer je poznavao mnogo naših ljudi, koji su se odmah uključili u ovu veliku akciju.

Spomen-ploču posvećenu Nikoli Tesli, tog 25. maja 2007. godine na skromnoj svečanosti otkrio je Ratko Jelić, tadašnji najstariji predstavnik zaposlenih Srba. Ova skromna, ali zaista značajna svečanost za sve Srbe u Hamiltonu, završena je prigodnim koktelom, a hranu je donirala advokat Jelica Vlatković, supruga našeg sagovornika Ljubiše, s kojom ima sina Stefana (15) i kćerku Emiliju (9).
Pančićeva omorika u nedrima McMaster univerziteta za ovih sedam proteklih godina vidno je porasla, a tabla sa osnovnim podacima o Nikoli Tesli pored nje služi na ponos svim Srbima koji prolaze pored ovog drveta i evociraju uspomene na najvećeg srpskog genija svih vremena.

 

Ekspresno sakupili novac

Svi Srbi koji studiraju na ovom prestižnom Univerzitetu, kao i Srbi zaposleni u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi odazvali su se pozivu, a suma od 1.500 dolara, koliko je koštao ovaj projekat sakupljena je bez ikakvih problema, čak je i preteklo za nabavku knjiga o Tesli.
– Srbi zaposleni na McMaster univerzitetu skupili su 980 dolara, a srpski studenti na čelu sa Sašom Mitrovićem, predsednikom studentske organizacije, prikupili su 600 dolara – nastavlja ovu lepu priču Ljubiša Vlatković. Višak para iskoristili smo za kupovinu tri primerka knjiga o Tesli ("Tesla – Man out of time", autora Margaret Čeni) i poklonili ih predsedniku Univerziteta, menadžeru za prostorno uređenje kampa i univerzitetskoj biblioteci. Angažovao sam Miša Gavrilovića, elektroinženjera iz Toronta koji je održao veoma dobru prezentaciju o Tesli, a koju su slušali ovdašnji profesori i ostali gosti iz menadžmenta Univerziteta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here