I Srbima hvala na slobodi

0

Među učesnicima marša uz Dan Anzaka, već neko vreme nema nikoga ko je preživeo Prvi rat. Vreme čini svoje, i broj onih iz Drugog svetskog rata koji ulicama gradova aprilskog dana Anzaka prolaze ispred zahvalnih sugrađana koji im odaju počast na hrabrosti i žrtvovanju takođe je sve manji.

O tome svedoči i poruka koju je uz ovaj Anzak-dan uputio predstavnik udruženja bivših vojnika (RSL) Bil Deni koji je pozvao Australijance da izađu i izraze zahvalnost preživelim veteranima Drugog rata jer se i njihov broj rapidno smanjuje.
Ove godine, 5. avgusta, podsetio je Deni, obeležava se stota godišnjica Prvog svetskog rata i, dakle, čitav vek od osnivanja Australijsko-novozelandskog korpusa (Anzak).

 

Vilijam i Kejt položili venac

U Kanberi, prijatno iznenađenje priredili su princ Vilijam i Kejt, vojvotkinja od Kembridža, koji su u zoru prisustvovali službi uz Anzak i kasnije položili venac u Australijskom ratnom memorijalu.

Australijanci će pamtiti ogroman doprinos koji je njihova nacija dala svega 13 godina od osnivanja kao federacija. Ali, upozorio je on, rat nije ništa romantično, već je "brutalan, divlji pokolj".

– Nećemo proslavljati, već ćemo odavati počast – kazao je Deni pred hiljadama okupljenim na službi u Adelejdu. – Tokom ovog perioda, moramo da budemo oprezni da nam romantični pogled na rat ne pokrije brutalnu realnost, bol i gubitke koje rat donosi i vojnicima koji služe i onima koji su ostali da ih čekaju.

Deni je istakao da je veoma važno da se ovog Anzak-dana sećamo preživelih veterana iz Drugog svetskog rata, svesni da će najmlađi od njih biti u sredini devedesetih godina života kada se navrši stotinu godina rata – 2018.
I srpski ešelon u Sidneju ostaje polako bez svojih učesnika-boraca drugog rata. Ovog puta, jedina od njih bila je Sofija Urukalo-Pavasović koja je i ovog puta nosila fotografiju supruga Branka.

 

Služba u zoru

Pred Cenotafom u Sidneju održana je redovna služba u zoru. Pred spomenikom neznanom vojniku, vence su položili premijer NSNj Majk Berd, guvernerka Mari Bašir, federalni ministar za doseljeničke poslove Skot Morison, pomoćnica federalnog lidera opozicije Tanja Plibersek i lider opozicije NSNj Džon Robertson.

Dobro organizovane Srbe u povorci je predvodio Vojkan Vukojčić, a grb, zastave i transparent sa srpskim vojnim bitkama nosili su Draža Subotić, Nikola i Goran Romić, Dušan i Srpsko Kuzmanović i Bogdan Manojlović.

U Sidneju, inače, po kiši koja je padala skoro čitavog prepodneva marširalo je ove godine oko 15.000 veterana i njihovih najbližih, što je, računa se, oko 3.000 manje nego godinu ranije.

Najstarijim učesnicima u maršu pridružili su se i najmlađi, koji su nedavno završili službu na stranim frontovima – Iraku i Avganistanu, odnosno mirovnim misijama u Istočnom Timoru i Solomonskim ostrvima. U Avganistanu je poginulo 40 Australijanaca.

– Ti mladi ljudi i žene zaslužuju našu zahvalnost i naše priznanje – kazao je predsednik RSL Novog Južnog Velsa Don Rouv.
Masu koja je pozdravljala vojnike ni kiša nije sprečila da aplauzom i povicima "Hvala!" pozdravi sve do poslednjeg.

 

Sećanje na ratne drugove

U pojedinim jedinicama nije preostalo više od jednog ili dva živa veterana, a sve ih je više koji se prevoze džipovima. Kristijan Prins (93) proveo je u borbama svaki dan rata. Počeo je kao vojnik u Londonu i stigao do Australije gde se zauvek nastanio. Imao je dužnost na međunarodnim komunikacijama.
– Špijunirali smo Japance iz jedne stare kuće u Krejgiburnu. Nikog više nema od mojih drugara. Današnji dan je posvećen ljudima koji su umrli pre mene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here