Stipendije za studente iz Srbije

0

Dr Ljuba Stojiljković, predsednica Srpsko američkog lekarskog i stomatološkog društva
 

Ovo Udruženje broji oko 100 članova, a na ovogodišnjoj Skupštini bilo je prisutno oko 40 članova.

– Na sastanku Društva govorilo se o budućim planovima i o tome da od sledeće godine stipendiramo studente medicine Beogradskog univerziteta za studijski boravak u medicinskim ustanovama u Čikagu – kaže za "Vesti" dr Ljuba Stojiljković, koju je Upravni odbor Srpsko-američkog lekarskog i stomatološkog društva jednoglasno ponovo izabrao za predsednicu.

 

Novi članovi Društva

S obzirom na to da se godišnja skupština Srpsko-američkog lekarskog i stomatološkog društva održava svake druge godine, na sastanku održanom prošle nedelje govorilo se o daljim dvogodišnjim planovima Udruženja, a izabrani su i novi članovi Upravnog odora koji se biraju na svake dve godine. Dr Ljuba Stojiljković kaže da su ove godine u Upravni odbor izabrana tri nova člana: dr Nevenka Marić izabrana je za redovnog člana, a dr Zoran Stanković i dr Smiljka Radoja-Ponjavić ušli su u podmladak Upravnog odbora.

 

Ostali članovi Upravnog odbora su reizabrani: to su dr Milenko Lazarević, zatim stomatolozi dr Željko i dr Mira Atlagić, dr Sandra Koritarov, dr Ivana Golubović, dr Tanja Boškov, koja je novi blagajnik, dr Sandra Koritarov je izabrana za potpredsednika, a dr Ivana Golubović za sekretara Udruženja. Skupština se zahvalila dr Sonji Marčić za dugogodišnji rad u Upravnom odboru Udruženja.

 

– Mi ćemo finansirati njihov boravak i put, a u tom procesu biranja pomoći će nam kolege iz Centra za internacionalnu saradnju Medicinskog fakulteta. Sada smo u procesu potpisivanja ugovora sa Medicinskim fakultetom u Beogradu u vezi s tim stipendiranjem. Nataša Ognjanović je šef Kancelarije za internacionalnu saradnju na Medicinskom fakultetu, a u sledećih mesec dana trebalo bi da završimo taj administrativni deo. Posle toga bi trebalo da pristupimo izboru studenata. Prvi kriterijum jeste da dobro govore engleski jezik, s obzirom na to da će u Čikagu morati da govore samo taj jezik, kaže dr Ljuba Stojiljković.

Ona naglašava da bi za sada izabrali jednog studenta, koji bi bio mesec dana u SAD na studijskom boravku. Posle njega bi došao drugi i tako bi se, jedan po jedan, rotirali.
 

Trening za lekare hitne pomoći

Energična dr Ljuba Stojiljković naglašava da je prošle godine sa tadašnjom ministarkom zdravlja razgovarala o akciji gde bi kolege iz Amerike organizovale trening za lekare hitne pomoći kako bi pacijentima ukazali prvu pomoć na licu mesta.

– U Americi postoji striktni protokol kako se radi prva pomoć, a takav trening u Beogradu za lekare hitne pomoći ne postoji. Oni to imaju u Urgentnom centru, a veoma često lekari hitne pomoći su zapravo prvi koji treba da započnu sa pružanjem te pomoći što je veoma važno da bi pacijenti preživeli. Mi smo ovde vrlo istrenirani u tome, a ja sam, kao anesteziolog, čak bila njihov instruktor. Međutim, pošto ne možemo da odavde treniramo sve lekare hitne pomoći, mi bismo trenirali instruktore, a oni posle druge lekare. Taj kurs u Americi obično traje osam sati i polaže se svake dve godine. Otkako sam počela da radim mnogo se stvari promenilo u davanju prve pomoći. Dr Smiljka Radoja, koja je sada u Beogradu, u kontaktu je sa beogradskim direktorom hitne pomoći i ja se nadam da ćemo moći da organizujemo takvu vrstu treninga. Mislim da bi to povećalo šansu za preživljavanje u nekim situacijama, na primer kada pacijent dobije infarkt…

 

– Ta saradnja nije nov način za Medicinski fakultet i studenti će ovde doći na jednomesečni studijski boravak, odnosno letnju praksu. Mi ćemo im obezbediti boravak u toku koga će moći da vide kako mi ovde radimo, a te rotacije će zavisti od naših dogovora i od toga šta bi to studente najviše interesovalo – medicina, hirurgija, interna medicina, oftalmologija, dermatologija… – kaže dr Stojiljković i naglašava da će studenti konkurisati na Medicinskom fakultetu u Beogradu koji ima svoje kriterijume.

 

– Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa takođe ima svoje kriterijume, a znanje engleskog je jedan od najvažnijih. Mi ćemo takođe tražiti od studenata da napišu esej na engleskom jeziku zašto bi voleli da dođu u Ameriku. Na osnovu toga i na osnovu rang-liste ćemo vršiti izbor. Za sada se dogovaramo samo sa Medicinskim fakultetom, ali ako sve bude lepo išlo i ako naiđe na dobar odziv studenata onda ćemo razgovarati i sa Stomatološkim fakultetom, jer svaki fakultet zahteva posebnu administrativnu proceduru kako bismo mogli da stipendiramo njihove studente.

Dr Ljuba Stojiljković početkom leta putuje za Beograd gde će na Medicinskom fakultetu razgovarati o ovom projektu internacionalne saradnje, a kaže da će možda biti i u mogućnosti da intervjuiše neke studente.

– Možda ćemo napraviti neku preliminarnu, užu listu i intervjuisati neke studente kako bismo završili taj administrativni deo posla – kaže ona.

Dr Ljuba kaže da joj kolege iz Srbije često govore kako nemaju dovoljno dobre uslove za rad i dovoljno dobru opremu, ali ona ističe da za ovaj trening nije potrebna oprema, već samo znanje o tome šta se može direktno uraditi bez ikakve dodatne opreme, na primer kada neko padne na ulici i kako mu ukazati prvu pomoć. Za neke stvari nije potrebna oprema, jer je to privremena pomoć dok pacijent ne stigne u Urgentni centar. To je tih kritičnih 10 minuta koji mogu da odluče da li će neko preživeti ili ne.

– To sve zahteva i prihvatanje američkih standarda, što je možda malo problematično jer američki standardi nisu uvek isti kao evropski. U mnogim tretmanima mi smo agresivniji nego u Evropi, ali ako Srbija ide prema Evropskoj uniji moraće da uskladi dosta stvari sa njihovim standardima, pa te agresivnije metode koje mi koristimo možda i neće biti tako drastične – kaže na kraju razgovora dr Ljuba Stojiljković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here