Sa Belorusima pomažu otadžbini

0

Stevan Radučić, predsednik udruženja Slovenska unija sa sedištem u 19. bečkom okrugu, već duže vreme neguje dobre odnose sa predstavnicima ambasade Belorusije u Austriji, tako da je posebno intenzivno sarađivao sa njima od samog početka humanitarnih akcija povodom nedavnih poplava u matici.

Već u prvim danima akcije Andrej Šupljakov, zamenik ambasadora Belorusije, posetio je mesto za sakupljanje pomoći Beč-zapad i tu priliku iskoristio da pruži, to jest obezbedi konkretnu podršku u okviru humanitarnog koncerta gde bi nastupili srpski i beloruski umetnici, a sa kog bi čitav prihod bio upućen onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije.

U svečanoj sali 19. bečkog okruga održan je koncert pred više od 200 posetilaca, na kojem su nastupili mladi beloruski studenti muzike i članovi srpskih kulturno-umetničkih društava Bambi i "Stevan Mokranjac".

 

Ugledni gosti

Koncertu su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora Belorusije i Srbije, kao i predstavnik Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, te visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije bečke opštine Debling, čiji je referent za kulturu donirao 400 evra. Sa druge strane Integracioni biro socijaldemokrata Beča obezbedio je prostor po povoljnim uslovima.

Predivno veče započelo je igrama članova folklornog ansambla Bambi i predivnom "Pastoralom" koja je prisutne već na samom početku podigla na noge. Trio u sastavu Julija Lebendenko (violina), Ruslan Pašinski (saksofon) i Sergej Fadejev (klavir) je vrlo precizno, lepršavo i uz izvanredan kontakt sa publikom, u prvom delu koncerta prikazao svu lepotu melodija iz Rusije, Belorusije i Ukrajine. Kraj prvog bloka obeležio je naš harmonikaš Milan Zujović sa narodnom pesmom "Mink".

Posle pauze, Agata Lukašijevič na klaviru i Ivan Petričević na gitari nastavili su sa delima Šopena i Sarasatea, pleneći aplauze i uvodeći u finalni nastup srpske igrače iz KUD-a "Stevan Mokranjac". Splet igara iz gotovo svih delova Srbije bukvalno je ostavio bez daha prisutne.

Nakon koncerta, predsedništvo Slovenske Unije i nekoliko počasnih gostiju prebrojalo je iznos sakupljenih sredstava, koja će posredstvom predstavništva Republike Srpske biti uplaćena jednoj od najugroženijih porodica u RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here