U Krupnju su plakali od sreće

0

Utovareno 30 tona: Kamion za Doboj
 

Odziv je bio iznenađujući tako da je prikupljena ogromna količina materijala koja je utovarena na četiri kamiona i poslata u nastradala područja.

– Nismo računali na toliku podršku i veliku pomoć. Na početku smo skromno skupljali novac, odeću i nekoliko kartona potrebnih stvari. Činjenica je da smo već u prvoj nedelji skupili dovoljnu količinu humanitarne pomoći da napunimo kamion od 30 tona i pošaljemo u Doboj koji je i dalje jedan od najugroženijih gradova Bosne – kaže za "Vesti" sveštenik Boris Simić, koji je zajedno sa omladinom Hamburga organizovao skupljanje humanitarne pomoći.
 

Roba spremna za Krupanj
 

Da bi se sprečile manipulacije dogovoreno je da sa svakim kamionom putuje po neko iz grupe koja je sve to organizovala i da se uveri da je pomoć stigla na pravo mesto i slikama to dokumentuje.

Prvi kamion poslat je za Doboj, a njega je pratio otac Dragan iz Hamburga. Humanitarna pošiljka stigla je u Crveni krst Doboja bez ikakvih problema na granici i carini. Tamo ih je sačekala velika grupa mladih koji su istovarili šleper. Istog dana protojerej Dragan Jovanović je podelio porodicama sa decom hranu za bebe i pelene, a dan kasnije posle liturgije ispred hrama Sv. Bogorodice u Doboju podeljena je humanitarna pomoć građanima.

 

Za manastir i vrtić

Pomoć za vrtić
 

Drugi šleper je nedelju dana kasnije stigao u Krupanj sa isto toliko humanitarne pomoći.

– Taj dan u životu neću nikada zaboraviti! – kaže Nikola Rasulić, koji je pratio ceo tranSPORT iz Hamburga za Krupanj, inače jedan od članova grupe koja je skupljala pomoć.
 

Prota Jovanović je delio pomoć

– Ljudi su bili presrećni i zahvalni i nisu mogli da veruju da je ceo šleper za njih. Nakoliko puta su me pitali da li je sva pomoć iz kamiona samo za Krupanj? Jedan čovek je plakao od sreće, posmatrajući istovar kamiona. To su vrlo emotivne situacije i mi smo zahvalni što smo u mogućnosti da možemo pružiti takvu pomoć.
Najveći deo ove pošiljke istovaren je u crkvi Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u centru Krupnja, a primili su je sveštenici Miodrag i Miloš. Mali deo ove pošiljke kao i oprema za struju poklonjeni su manastiru Tronoša, a u kamionu su bile i neke stvari koje su poklonjene vrtiću Naša radost iz Krupnja. U ovom tranSPORTu bilo je i opreme za bolnicu koju nisu hteli da prime bez specijalne dokumentacije koju oni nisu imali, pa je sva ta oprema završila u Lozničkoj bolnici umesto u Krupanjskoj.

Treći kamion sa 40 bolničkih kreveta poslat je za Doboj, tj. za bolnicu u tom gradu.
Poslednji tranSPORT bio je namenjen Paraćinu, odnosno crkvi u tom gradu koja je ovu humanitarnu pomoć zajedno sa drugom podelila ugroženom stanovništvu. Crkva u Paraćinu imala je svoj sistem po kome je delila pomoć. Napravljeni su paketići u kojim je bilo od svega pomalo i delili su se samo uz ličnu kartu onim familijama čija je kuća bila pod vodom. Osim za crkvu, bilo je stvari koje su poklonjene bolnici u Paraćini, staračkom domu i manastiru. Ovaj tranSPORT pratio je Vesko Makočević, jedan od članova grupe koja je skupljala humanitarnu pomoć.

 

Slika sve govori

Pripremaju nove pošiljke

Grupa dobrovoljaca zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz Hamburga nastavlja akciju skupljanja pomoći.

– Planiramo da od prikupljenog novca kupimo nameštaj i da nađemo firme koje će takođe pomagati ovu akciju velikim donacijama koje će usrećiti neke familije koje su sve izgubile – kaže Tanja Živković, jedna od najaktivnijih članova u prikupljanju pomoći za poplavljena područja i apeluje na zemljake da ne donose više garderobu jer nije potrebna, a i dalje se skupljaju sredstva za higijenu i dezinfekciju, kao i novac.

 

Podrška nemačkih firmi

Ovu akciju su podržale i velike firme poput: Bode Hemi, Hartman, Švertau verke, Edeka Barzbutel, Janke papir, Aurora Nuele, Kerl, Asklepios bolnice, DAK i mnoge druge manje koje su brzom reakcijom i velikodušnošću omogućile da bude prikupljena velika količina pomoći. Firma Mejle koja se bavi autodelovima i firma Sistra donirale su dva besplatna tranSPORTa i treći po veoma povoljnoj ceni.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here