Zajedništvo budi nadu ugroženih

0

 

Ceo teret organizacije ponelo je baš njih osamdesetak. Srpski centar i Pokret srpskih četnika Ravne gore ustupili su im celokupan prostor kojim raspolažu u Bonirigu.

 

Podrška političara

Druženju u Srpskom centru prisustvovali su član Federalnog parlamenta Kris Hejz (prvi političar koji je skrenuo pažnju na tragediju), Parlamenta NSW Endrju Rohen i Nik Lalić, ambasador Srbije Miroljub Petrović i konzul-savetnik Jasmina Pekmezović, predstavnici opština Ferfild (gradonačelnik Frenk Karboni i većnik Milovan Karajčić), Benkstaun – Nađi Nađar i Liverpul – Piter Ristevski, veći broj sveštenika Srpske pravoslavne crkve i drugi.

Tokom humanitarnog druženja, volonterima se pridružilo osoblje Centra, zatim više desetina srpskih pevača i muzičara iz Sidneja, više desetina mladih SPORTista pri srpskim fudbalskim i košarkaškim klubovima, dva hora "Lazarice", članovi Pozorišta "Pilipenda", deca i nastavnici Srpske škole pri Centru, folklorne grupe iz Mona Vejla, Ruti Hila, Ravna gora iz Boniriga, Karađorđe… Svi oni su došli da daju svoj udeo na ovom zadatku.

"Ova tragedija nas je pogodila u srce. Jer, kao prvo, nismo bili u mogućnosti da pružamo neposrednu pomoć našoj braći i sestrama koji su ostali bez ičega. Mada smo ovde na Petom kontinentu, udaljeni od njih hiljadama kilometara, naša osećanja, naša bratska ljubav prema njihovom bolu i patnji, blizu su njih".

Ovako je jedan od dobrovoljaca, Aleks Glumac, pred posetiocima sažeo motive koji su njega i ostale vodili da se nesebično potrude i pomognu.
 

Zahvalnost

– Naša mlada grupa volontera zaslužuje da se posebno pomene – rekla je Aleksija Petrović. – Mnogo nas je bilo u tome i naša izuzetna grupa spojila je u jedno divan zbir svojih sposobnosti, uporebljenih da bi ovaj događaj bio moguć. Iz dana u dan, od jutra do večeri, radili smo zajedno da se sve ostvari. Zahvalna sam za sve vreme koje su se mnogi odrekli radivši tako ozbiljno.

– Svi mi ovde danas stojimo rame uz da bismo pomogli žrtvama – dodao je Glumac.
Ovom prilikom, izražena je javna zahvalnost svima koji su učestvovali. Među volonterima, Aleks Glumac posebno navodi trud Aleksije Petrović i Dražane Matić, ali i Anastasije i Nikoline Borak, Zorane Spasojević, Andreje Janjić, Milice Romić, Dušanke Mirković, Bojane Marić i Dragane Poletanović "jer su dale sve od sebe, a neke su žrtvovale i radne dane da bi pripremale manifestaciju".

Jedna od njih, Aleksija Petrović kazala je posetiocima u Bonirigu da "mi ne živimo u Srbiji i Republici Srpskoj, ali su naši koreni tamo".

– Mi im nismo okrenuli leđa i nismo ih zaboravili. Danas stojimo ujedinjeni u pomoći da oni obnove svoj život koji je teško pogođen. Ujedinili smo se da bismo nešto učinili, da obnovimo normalne živote koje su oni imali. Da obnovimo nadu ljudima Srbije i Republike Srpske.
 

Na računu ambasade skoro 200.000 dolara

Na račun Ambasade Republike Srbije do utorka u tri sata, stiglo je 500 uplata sa ukupno 199.956.91 dolarom.

Račun pri Ambasadi:
Commonwealth Bank:
BSB: 062-902
Ačount number: 1031 3302
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA IN AUSTRALIA – FLOOD VICTIM ACCOUNT

 

Aleksija je podsetila da se poslednje dve nedelje srpska zajednica udružila i obezbedila ogromnu pomoć.

– U ovom klubu (Bonirig), ja i mnogi moji prijatelji su odrasli i mi smo odlučili da krenemo u akciju za našu braću i sestre u zavičaju. Tragedija nas je sve pogodila na mnogo načina i mi smo videli kako je ona potresla lokalne vlasnike firmi, organizacije i prijatelje različitih nacionalnosti. Dirljivo je kako se za kratko vreme proširio osećaj za humanost. Dirnuti smo kako su se studenti univerziteta, lokalni vlasnici prodavnica, članovi parlamenta – udružili da skrenu pažnju na tragediju i založe se za pomoć – kazala je Aleksija.

Ne zaboravljamo korene

Miroljub Petrović, ambasador Srbije:
– Srbija kao država čini sve da što pre normalizuje život onih koji su najviše stradali. U tome, bez obzira kojim fondacijama i kojim kanalima vaša pomoć ide, ona je tamo ljudi dragocena. Hvala vam svima, zaista je potrebna velika pomoć, a zajedno možemo puno toga da uradimo.
 

Iz Perta stiže 125.000 dolara

Posle humanitarne večeri u Madingtonu, ma kojoj je za poplavljene sakupljeno 60.100 dolara, iz Perta nas obaveštavaju da ukupno šalju 125.000 dolara, uključujući prihod od donacija i zabave održane u drugom srpskom klubu – "Srbija" u Dianeli.

Frenk Karboni, gradonačelnik Ferfilda:
– Veoma je važno da se na ovome udružujemo kao zajednica. Mi jesmo došli u dobru zemlju Australiju, ali treba da se udružimo i pomognemo onima kojima je potrebno. Ne zaboravljamo odakle dolazimo. To je nama u krvi, u našem DNK – kazao je Karboni, inače italijanskog porekla koji je takođe najavio pomoć "što neće rešiti problem, ali pokazuje da srpska zajednica ima Gradsko veće Ferfilda za prijatelja i mi ćemo učiniti što možemo da pomognemo".

Kris Hejz, član Federalnog parlamenta:
– Ovo je katastrofa kakva nije zabeležena. Srbija nema bogatu ekonomiju. Posledice će se osećati vrlo, vrlo dugo vremena. Ovo je vreme kada treba da pomognemo. Potrebna im je pomoć da prežive, da stanu na noge, imaju budućnost.
Skup su takođe pozdravili Nik Lalić i Endrju Rohen.

Jovan Pavasović:
– U ime Pokreta srpskih četnika želim da vas obavestim da darujemo 10.000 dolara. Svima bih hteo da kažem jedno – danas nije kraj sakupljanja za nastradale, ovo je početak.

Nebojša Bogićević, predsednik Srpskog centra:
– Sav novac sakupljen danas biće uplaćen u fondacije Novaka Đokovića i Ane i Vlade Divca. Takođe, klub neće imati nikakvu zaradu od prihoda danas, već će sav profit biti uplaćen kao pomoć srpskom narodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here