Prorusi blokirali hiljade ukrajinskih vojnika

0

Proruske snage blokirale su oko 5.000 pripadnika ukrajinskih snaga
 

Agencija navodi da je vlast samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR), otkazao obeležavanje ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti, koji se danas obeležava u Ukrajini.

 

U međuvremenu, snage DNR u nedelju su blokirale oko 5.000 pripadnika ukrajinskih snaga, saopštili su iz komande vojske DNR, a prenosi Itar-tass.

 

Blokirano je sedište 8. korpusa ukrajinske vojske, 28. i 30. motorizovane brigade, 95. važduhoplovne mobilne brigade i kaznenih bataljona Aidar, Donbas i Šahtersk, tvrde u komandi vojske DNR.

 

"Oko pet hiljada vojnika sa oružjem i oko 50 tenkova, više od 200 borbenih oklopnih vozila, oko 50 sistema višecevnih bacača raketa tipa Grad i Uragan, kao i više od stotinu komada artiljerijskog oružja i minobacača uhvaćeni su u zamku", navode u komandi.

 

Haos u Donjecku: Troje mrtvih

 

Kako su objasnili, snage DNR su to ostvarile jer se komanda vojske DNR odrekla akcija koje su preduzimale manje jedinice i prešla na vojne akcije kompletnih vojnih formacija i vojnih jedinica uz punu vatrenu podršku.

 

Tri pešadijske brigade te vojske formirane su od milicijskih jedinica, a odred dobrovoljaca formiran je od bivših ukrajinskih vojnika koji su prešli na stranu DNR, kao i od rudara iz Donbasa.

 

Ruska agencija Interfaks (Interfax) navodi, pozivajući se na izvore u komandi vojske DNR, da je vojska DNR tokom poslednjih dana pokrenula kontraofanzivu protiv ukrajinskih snaga i izvela dve uspešne operacije blokade dve velike grupe ukrajinskih snaga i Nacionalne garde.


U Lugansku povređeno 68 civila

 

Interfaks dodaje da je, pored danas blokirane grupe od oko 5.000 ukrajinskih vojnika, prethodno u blizini sela Olenovskoje blokirana i savladana još jedna grupa od oko hiljadu ukrajinskih vojnika, koja je bila naoružana sa oko 30 tenkova, 80 borbenih oklopnih vozila i više od 60 komada artiljerijsog oružja i minobacača. U Kijevu nema potvrde ovih izveštaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here