Nikad više jedni protiv drugih

0

Balkan pod kontrolom: Žoze Manuel Barozo i Angela Merkel
 

Vučić je dodao da je srpska delegacija u Berlin došla s više ideja, političkih i ekonomskih, među kojima je formiranje Unije mladih zemalja CEFTE plus Hrvatska i Slovenija i gradnja tri infrastrukturna projekta.

– To su pruge Beograd-Sarajevo, Beograd – Podgorica – Bar, s kracima za Prištinu i Peć, Skadar i Tiranu. Posle izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd mi bismo time pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope ka jugu Balkana. Tu je i izgradnja autoputa Priština-Niš, što bi bilo važno i za Srbe i Albance – objasnio je Vučić.
 

Sankcije Rusiji pogubne po Srbiju

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić se u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" požalio što iz EU vrše pritisak na Beograd da se priključi kaznemim merama protiv Moskve.
– Mi smo u veoma delikatnoj situaciji. Rusi su ljuti što stalno ističemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i odbijamo aneksiju Krima. Na drugoj strani, EU je ljuta jer nismo uveli sankcije Rusiji – kazao je on i dodao da bi za Srbiju bilo ekonomsko samoubistvo uvesti sankcije protiv Rusije jer je potpuno zavisna od ruskih energenata.

Na konferenciji su učestvovali šefovi vlada, ministara inostranih poslova i privrede Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije, kao i predstavnici Evropske unije, Austrije i Francuske. Prethodno je kancelarka Merkel objasnila da je ideja nemačke vlade bila da okupi predstavnike Zapadnog Balkana u Berlinu da bi se pokazalo kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima".

U završnoj deklaraciji skupa naglašeno je da je povod za njegovo održavanje bio simbolično obeležavanje 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata. Dogovoreno je da se sličan skup održava i narednih godina. Austrijski savezni kancelar pozvao je sve učesnike da se 2015. okupe u Beču.

U tekstu završne deklaracije u koji su "Vesti" imale uvid posebno je naglašeno da su predstavnici Srbije i Kosova potvrdili svoju odlučnost da nastave proces normalizacije odnosa.

Domaćin skupa Nemačka je izrazila spremnost da podrži zemlje Balkana u korišćenju novca iz tzv. IPA fondova.

 

Gosti stipendisti Fonda "Zoran Đinđić"

Skup u Berlinu počeo je susretom ministara privrede, koji je otvorio nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel. On je između ostalih gostiju, posebno pozdravio i stipendiste Fonda "Zoran Đinđić". U vili Borzig sastali su se ministri spoljnih poslova regiona i Štefan File. Kasno popodne je održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke sa premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

 

Dodik: Bevanda predstavlja nakaradnu zemlju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predsednik Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ne može da zastupa RS na konferenciji u Berlinu gde je otišao "bez ikakvih prethodnih dogovora".
– Bevanda je dobar čovek, koga veoma cenim, ali to ne znači da može da bude uspešan i sposoban ako predstavlja jednu neuspešnu i nakaradnu zemlju kao što je BiH – rekao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here