Glasovi Mediterana

0

Otac Justin i pesnici – učesnici
 

Tokom tih osam dana i noći ceo gard se pretvori u poeziju, koju govori stotinjak poeta iz 30 zemalja, svako na svom jeziku, ali i u prevodu na francuski (čitaju ih vrhunski glumci). Restorani, parkovi, sale, ulice, izlozi, čak i na trotoari su u znaku poezije, recituje se na čamcima i za svakoga je Festival Glasovi Mediterana neizbrisiva uspomena.

O svemu tome po završetku Festivala, u Parizu smo razgovarali sa učesnicima: Koljom Mićevićem (selektor za eks-Ju zemlje), poetama iz Srbije Mićom Cvijetićem i Zlatom Kocić, a posebno se, kao organizator iskazala poetesa Dana Dodić. Pariski skup se odvijao u svečanoj sali pri hramu Sv. Sava. Dana odmah proziva oca Justina, koji svojim oratorstvom može zaseniti i najbolje poete.

 

– U ovoj kući vere mi negujemo sve neprolazne lepote i uzvišenost. Ističem priznanje našoj Dani koja se s puno ljubavi, želja i vernosti bori da se čuje lepa reč. Biblija kaže da u početku beše reč, reč je Bog, pa neka vam Bog da nadahnuća da izdržite u ovom vremenskom ludilu, a i da na lep način izrazite svoje misli – govorio je otac Justin.

Pitkom slikovitošću, okupljenim se obratio Kolja Mićević, predstavivši se kao antologičar, a "nije lako od živih pesnika praviti antologiju" i naklonivši se gradiću Setu koji svake godine odštampa aktuelnu antologiju.

 

I muzikom za poplavljene

Dok se u Parizu prikupljala humanitarna pomoć za poplavljenje i Srbi se zdušno odazvali na akciju, dobrovoljci su smislili slogan "Ko sam, da sam, tu sam!", Džeri je na taj refren napisao stihove, muzički ih ukomponovao i taj ambijent srčanosti zemljaka, u duetu sa Svetlanom, uz pratnju aplauza predstavio ovom pesničkom skupu.

– Bivša Jugoslavija je bila jedna tvrđava, sada na Festival dođu po dva Srbina i Hrvata, iz ostalih ondašnjih država pozvan je po jedan pesnik. Učestvujem u svakoj drami tog dolaska, a svaki od njih, na diplomatski način, predstavlja svoju državu. Svakodnevno je više od 40 čitanja na različitim mestima rodnog grada francuskog slavnog pesnika Pola Valeria. Tu pesnici rade, čitaju, sve je smišljeno… – opisuje Kolja.

U ovoj večeri voditeljsku ulogu su obavljali, a i pročitali po svoju pesmu, Dana Dodić i Dragana Pajović, u dva-tri navrata pred publiku su izvodili gitaristu kantautora Slavoljuba Džerija Stevića, pa su se isprepletali stihovi i tonovi, a rezultat je – totalno uživanje.

Pun utisaka svoju mediteransku reč izneo je Mićo Cvijetić, glavni i odgovorni urednik "Književnih novina". Rekao je: "Grad Set je poezija, nešto neverovatno", na to ponudio svoje stihove, dok je poetesa Zlata Kocić govorila o "festivalu punom duha, sa mnogo iznenađenja":

– U ovom oskudnom vremenu, u pogledu duha dogodi se u jednom prostoru, napiše i izgovori zajedništvo. To sam doživela kao male baterije koje kad se sakupe daju veliku svetlost – analizirala je Zorica, pa čitala o vaskresenju Lazarovom koji je u njenom stihu primetio: "Dušo, moja, u zemlju od stida propadoh".

A finiš u znaku koktela, dar Suzane Reljić, i kad se pomešalo ono što iz srca izlazi i u stomak ulazi, šta je drugo moglo da se desi nego da – dugo, dugo traje.

 

Eminentni gosti

U publici su sedeli: pesnikinja iz Hrvatske Sonja Manojlović, Dana je pozvala u koloplet stihova, potom predsednik Saveza ruskih pesnika u Francuskoj Aleksandar Pavlovič Radaškevič koji je pročitao dve pesme, prevod na srpski izgovorila je Zlata Kocić, dok je pesnik Saša Micković, odnedavno žitelj Pariza, pročitao svoju "Bogorodicu Trojeručicu".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here