V. Sekulić

Sinod Srpske pravoslavne crkve traži od vlasti da se za Vaskrs prekine zabrana kretanja u vreme liturgije, u nedelju od 5 do 10 časova i omogući vernicima koji nisu u izolaciji da prisustvuju.

Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je danas sednicu sa koje se, kako je na sajtu SPC navedeno obratio državnom vrhu Srbije sa predlogom i molbom.

“Sinod SPC se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa predlogom i molbom da u pogledu zabrane kretanja usled pandemije koronavirusa odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i liturgiji na svoj najveći praznik”, navedeno je u saopštenju.

Sa iste sednice upućeni su izrazi bratske ljubavi i solidarnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu.

7 COMMENTS

  1. Права православна црква не може да одкаже своје представе због 0пасне заразе, док се друге цркве обраћају верницима преко телевизије или Интернета.

  2. Pa narod nebi ni isao u crkvu iz razloga opasnosti zaraze samog a i svih u kuci. Od kuce se moze isto moliti bogu nigde nepise da za to moram u crkvu. Popovi bi malo da sire zarazu a kako da se vama odobri kad to nisu mogli ni katolici. Jel toliko postujete druge vernike. Koliko postujete muku ljekara i celog medicinskog osoblja koji se bore danima nocima sedmicama za svakog obolelog a vi bi da jos vise prosirite zarazu. Jesteli mozda citali koliko imamao broj umrlih, broj koji su na respiratoru broj koji sun tesko zarazeni i hiljade zarazenih. Koloiko ce ih jos da umru zbog ove zaraze a vi bi da sirite jos vise ovu zarazu.

  3. Tesko je poverovati da SPC trazi ukidanje zabrane kretanja.Pa nijedna druga crkva to nije trazila a i druge je to pogodilo. Iz postovanja drugih vernika vec samo zbog toga niste smeli ni da spomenete. Na kraju koliko vi mislite o narodu. Jel treba jos vise da imamo zarazenih. Koliko postujete sav napor trud i angazman Presednika Vucica da organizuje pomoc iz celog sveta da bi spasavao narod. Umesto da apelujete narodu da ostane kuci i od kuce da se moli Bogu. Pa tehnika je omogucila da se liturgija moze i preko interneta TV pratiti i tako moliti se kuci bez da se izlazu opasnosti zaraze svoje a i njihovih naj milijih. SRAMOTA !!!

  4. Zasto brisete komentare onda ste vi ti koji traze da se Ukine zabrana kretanja pa se krijete iza SPC

  5. A rad radnika u Juri ne siri zarazu 2500 radnika u jednoj hali moze a liturgija na propisanoj udaljenosti i sa merama zastite ne moze?

    • Tako je ko je iskren vernik i veruje u boga zna da ga u svetom hramu čeka izbavljenje.Samo maloverni sumljaju.Za vaskrs u svetinje.??

  6. Ista je situacija i sa Tisa automotive,sutra krećemo na posao,pred Uskrs.
    Kakve mere predostrožnosti,tamo ne postoje prozori,kad postane zagušljivo uključe nam klimu.Toliko suprotnosti i nepravde čovek u životu nije video.
    A kao svi smo ugroženi.
    Ali izgleda da samo stari imaju pravo da se čuvaju a nama kako bude.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here