Mladost čuva narodnu tradiciju

0

Igre iz Mačve: Avala
 

Ovogodišnji 16. Sabor srpskog folklora u Grinzborou bio je prilika da se na jednom mestu okupe članovi srpske zajednice iz Sidneja, Adelejda, Kanbere i Melburna. Članovi folklornih grupa i njihovi koreografi potrudili su se da pripreme što raznovrsniji program. Za predivne narodne nošnje, kao i odlično uigrane nastupe, publika nije žalila dlanove, da srpsku mladost nagradi dugim aplauzima, a često i ovacijama.

Nedeljni višečasovni program folklora u Grinzborou, počeo je nastupom najmlađih članova grupe Avala koji su za prisutne u sali izveli Vlaško kolo. Odmah iza njih usledila je koreografija Mačva koji je izveo prvi ansambl domaće grupe Avala.

 

Pravo osveženje na ovogodišnjem saboru folklora bio je nastup gostiju iz Adelejda. Vredan i naporan rad sa njihovim novim koreografom Aleksandrom Brankovićem, nekadašnjim članom Nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda, nije bio nezapažen. Pripremni ansambl Oplenca podsetio je na prelepe narodne igre i običaje iz srpske Metohije.

U nastavku su nastupali i folkloraši Morave iz Sent Albansa, dok se folklorna grupa Kanbera iz Ferera predstavila igrama iz Šumadije. Još jednom je nastupala grupa Oplenac iz Adelejda, ovog puta sa igrama iz Bujanovca i Leskovca.

Veliki trud uložili su i igrači iz folklorne grupe "Sveti Sava" iz Mona Vejla, sa koreografom Garijem Dosonom, koji su se predstavili igrama iz Glamoča, koreografijom Studenica i igrama iz Crnorečja. Specijalni gosti nedeljnog programa bila je folklorna grupa Rusići koji su za ovu priliku izveli ruske romske igre.

Ovogodišnji festival folklora završen je nastupom domaće grupe Avala koje je izvela poznatu narodnu igru Bela Rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here