Rusija optužuje Ukrajinu za genocid

0

Ubijeno više od 2.000 civila u raketnim napadima ukrajinskih snaga
 

"Istražioci su utvrdili da su osobe koje govore ruski jezik ubijene korišćenjem višecevnih bacača raketa ‘Grad’ i ‘Uragan’, avijacijski nenavođenih projektila sa kasetnim punjenjem, taktičkih raketa ‘Točka-U’ i drugih oblika teškog naoružanja", rekao je Markin.

 

On je dodao da su svi napadi bili neselektivni i da je poginulo najmanje 2.500 ljudi.

 

"Osim toga, više od 500 kuća, infrastrukturnih objekata, bolnica, obrazovnih institucija uništeno je u Donjecku i Lugansku, zbog čega je više od 300.000 stanovnika ovih oblasti pobeglo na teritoriju Rusije", istakao je Markin.

 

Prema njegovim rečima, za sada neidentifikovane osobe iz najvišeg političkog i vojnog rukovodstva Ukrajine, oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i Desnog sektora izdavale su naređenja čiji je cilj bio "potpuno uništenje građana koji govore ruski, a žive na teritoriji Donjecke i Luganske republike".

 

Markin ističe da je na taj način, od 12. aprila do sada, prekršena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju krivičnog dela genocida iz 1948. godine, kao i mnogi drugi međunarodni zakoni kojima se osuđuje genocid.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here