Na temeljima srpske poezije

0

Učesnici programa

Oni su ove nedelje, po tradiciji, na crkvenom imanju u Rosmoru priredili poseban program, s recitalom izabranih pesama srpskih pesnika. Ovim piknikom deca pomažu finansiranju svoje škole, koju pohađa 124 učenika.
 

Deca u Kabramati za učitelja veronauka imaju osobu koja nije sveštenik, ali je ceo život provela u ozbiljnom proučavanju Svetog pisma. Reč je o Neđi Balaču, čoveku koji se već dugo nalazi na čelu Zadužbine Nikolaja Velimirovića, osnovane s ciljem da pomogne studentima bogoslovije. Život i razmišljanja Nikolaja Velimirovića za Balača su, takođe, decenijama predmet izučavanja.

 

Mame u sali u Rosmoru
 

 

U osnovi učenja o Bogu nalazi se – ljubav, kaže Neđo Balač o svojim časovima.
 

Učesnici

U programu su učestvovali: Jovana i Dragana Prtenjak. Ilija Kalanj, Milica Babić, Milica i Stefan Vidić, Nikola Dakić, Nikola Radaković, Sofija Radulović, Daria, Mirjana i Milenko Kruškonjić, Marija i Anastasija Radmanović, Anđela Višić, Jovana i Aleksandra Pozder, Ana, Radomir i Teodora Vukojičić, Marija škorić, Robert i Stefan Đukić, Milan đaković, Marko Erić, Katarina Stanković, Marija Kožul, Ana i Daniel Đuričić, Jovana Vidić, Desimir Stanković, Julijana, Tiana i Tara Nikoliš.

– Obrazovanje, razumljivo, počinje od osnovnih objašnjenja: šta je Bog, ko je Bog, šta je đavo, ko je đavo. Šta radi jedan, šta radi drugi. Kako treba prema ljudima postupati. Ljubav je osnovna tema i poruka naše vere. Učimo da moramo biti ljubazni prema svakome, a naročito prema svojim bližnjim – najpre prema Bogu, a posle prema svakom čoveku. Jer, ako nismo deca Božja, ne možemo biti ni braća među sobom.
Kad se saznanje o Bogu usadi u detetu, ono ostaje za ceo život, ističe Balač.
 

– Deca primaju nauku o veri svako na svoj način. Neka manje, neka više. Ipak, većinom su veoma zainteresovani. Ako postoji razlika onda je u tome što jedni razumeju više, a drugi manje. Zanimljivo je slušati njihova pitanja i odgovarati na njih. Decu, na primer, zanima kako zatvorena vrata ili zid za Boga nisu prepreka. Ona pitaju jednostavno, a primaju otvorenog srca. I sam Isus kaže: "Ako ne budete (bezazleni) kao mala deca, nećete ući u carstvo nebesko." Deca možda ne pridaju tome pažnju danas, ali će vremenom shvatiti da ono što im je rečeno o Bogu da je dobro za njih, da je korisno i da treba prihvatiti. Ono što je sigurno jeste da, kad u najmlađem uzrastu dete sluša o Bogu, to u njemu ostaje zauvek. Ja se sećam i danas šta je meni moja baka o njemu govorila.
 

Nastavu srpskog i srpske istorije u Kabramati vode učiteljice Brana Stanisavljević, Danica Dobrić i Slađana Nikoliš. Dečji program u nedelju vodila je Milica Đaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here