Kapetan u Australiji još mesec dana

0

Jahta na kojoj je Kep uhapšen

Istovremeno, "Vesti" saznaju da su u nastojanju da pomognu Draganu Vasiljkoviću, u Holandiji, najverovatnije, bile dve osobe.

 

Jedna je bivši barister Bredli Slougrouv za koga ni Kapetanov brat Kića Makuljević u Pertu nije znao da putuje. Njega, međutim, australijska federalna policija nije smatrala "osobom od interesa" dok je trajala potraga za Vasiljkovićem.
 

Pomagao u opravci jahte

Vasiljković je na dan hapšenja boravio na oronuloj jahti kupljenoj preko eBay-a i pričao da ima nameru da plovi na sever. Ovo saopštavaju reporteri "Australijena" koji su otišli do Jambe na severu NSW, 150 kilometara od Sidneja, gde ga je policija prošle srede uhapsila. Oni su ustanovili da je jahta "Salem II" pravljena od gvožđa i cementa kupljena 31. marta, na dan kada je u Kanberi izrečena presuda o njegovom izručenju, a on nestao. Brod je za 40.000 dolara kupio Piter Brus, vlasnik firme koja organizuje izlete posmatranja kitova, inače bivši muž Nade Lukić-Brus, čiju je adresu u Kofs Harburu Vasiljković naveo kao mesto boravka posle puštanja iz zatvora prošle godine. Brus je izjavio vikend-izdanju "Australijena" da je upoznao Vasiljkovića 7. maja i da mu je rekao da će spavati na jahti dok pomaže u njenoj popravci. Najpre, verovalo se da je brodu potrebno samo šmirglanje i bojenje, ali se ispostavilo da u koritu ima pukotina i da treba da bude izvučen na suvi dok.
"Vesti" u Sidneju iz svojih izvora saznaju da su federalni policajci nekoliko dana osmatrali jahtu. Kada su videli Vasiljkovića, pozvali su ga i on je prišao bez otpora. Bili su na oprezu, jer se verovalo da bi mogao da pruži otpor.

Zanimljivo u ovom momentu jeste da su predstavnici lobi-grupe "Srbi za pravdu i demokratiju", advokati Saša Milanović i Tihomir Novaković, od četvrtka pokušavali da u sidnejskom zatvoru "Silvervoter" dođu do Vasiljkovića. Tek u subotu, međutim, on je prihvatio da razgovara s njima.

Uprkos tome, međutim, a zbog bojazni da se ne izgubi dragoceno vreme, trojica advokata (Saša Milanović, Tihomir Novaković i Petar Dobrić), u četvrtak uveče uputili su pismo ministru unutrašnjih poslova Brendanu O’Konoru u čijim rukama se nalazi konačna odluka o Kapetanovom izručenju.

U pismu se apeluje na ministra da ne pravi "naglu odluku u vezi sa hrvatskim zahtevom za izručenje, ili potpiše bilo kakav dokument dok ne stekne potpuni uvid u sve važne delove slučaja", odnosno dok oni ne budu imali priliku da mu podnesu zvaničnu predstavku.

Takođe se navodi da je Danijel Sneden (australijsko ime Vasiljkovića) upravo u toku žalbenog postupka u vezi s ishodom svoje tužbe za klevetu protiv ovdašnjeg izdavača novina.

"Sada, kada se vratio, on će biti u stanju da da uputstva svojim pravnim zastupnicima da nastave sa postupkom. Ukoliko bi bio izručen drugoj državi, izgubio bi mogućnost za žalbu, što bi ugrozilo njegova građanska i ljudska prava, da, kao australijski državljanin na australijskom sudu iznese svoj stav o materiji koja je za njega od vitalnog značaja", navodi se u pismu.

Uz to se dodaje da je postupak za žalbu u toku i da potpisnici pisma veruju da postoje jaki i temeljni razlozi za njen uspeh.

U pismu se zatim podseća na ranije obraćanje branilaca na više adresa u Australiji, uključujući i prvog ministra Kevina Rada. Tada su oni doveli u sumnju praksu izručenja australijskog državljanina zemlji koja ne priznaje princip reciprociteta.

 

Kaže se da je pismo otišlo svim članovima Federalnog parlamenta i Senata i dodaje: "Nijedan od njih nije nam odgovorio da bi podržao politiku jednostranog izručivanja", navode trojica advokata iz Sidneja.
Dva dana kasnije, oni su obavešteni da do 15. juna podnesu pismeno obrazloženje zašto Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnog ratnog zločina.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here