Dobrodošla, Evropo!

0

Na ovogodišnjoj smotri, u takmičarskom delu programa, učestvovaće 29 društava, a organizatori tvrde da će svako od njih imati tretman kakav zaslužuju pobednici u svojim državama.

 

– Svako društvo će imati svoju svlačionicu, a predviđeno je da za probu imaju 13 do

Cene

Zbog ranijih loših iskustava, čak 80 odsto društava nije se prijavilo za organizovanu ishranu koja će biti u montažnom šatoru, pored otvorene bine.
Zato treba reći da su cene hrane i pića nešto više. U Brčkom i svim okolnim gradovima gde će folkloraši biti smešteni, cene pića su vrlo pristupačne – u proseku jedan evro. Oni koji se odluče za ishranu u svojoj režiji cena sendivača, pljeskavice ili ćevapa u kioscima je do 2,5 evra, dok u restoranima dobar odbrok košta manje od 10 evra.

15 minuta. Već smo napravili i satnicu nastupa, pa će se tako prvog dana predstaviti 18, a drugog 11 društava – kaže Siniša Boković, tehnički direktor smotre, koji je organizovao slične priredbe u Bijeljini gde je bio zadužen za binu, ozvučenja i rasvetu.

 

– Takmičenja će se odvijati u sportskoj sali sa 1.500 sedećih mesta u Gimnaziji "Vasa Pelagić". Škola je u centru Brčkog, na Trgu pravde. Ispoštovani su svi zahtevi Saveta smotre. Bina, veličine 14×10 metara, već je napavljena. Ozvučenje je snage osam kilovata, a oko bine će biti raspoređeno i pedesetak reflektora. Ovakvu tehničku podršku nemaju ni mnoge estradne zvezde u Bosni.

Tehnički direktor Evropske smotre dodaje i da će se revijalni program odvijati na dve dodatne scene. Jedna je u Domu kulture, gde će biti postavljeni i brojni štandovi na kojima će moći i da se kupe narodne rukotvorine, a druga je na otvorenom, desetak metara od sale u kojoj će se odvijati glavni program.

– Verovatno ćemo na tom mestu organizovati i veliku žurku dobrodošlice sa nekim iznenađenjima za goste – kaže Bošković.

Većina društava iz Evrope već je rezervisala hotele, tako da će osim u Brčkom biti smešteni i u Bijeljini, Šamcu i Ugljeviku. Međutim, svakome od njih će biti potrebno najviše 60 minuta da dođe do odredišta – centra Brčkog.

 

Kafići

U Bosni je radno vreme kafića ograničeno do 23 časova, ali ovo ograničenje ne važi, ako se druženje organizuje u okviru hotela gde su gosti smešteni.
Organizatorima je skrenuta pažnja na ranije propuste kad većina folkoraša nije mogla ništa da kupi u večernjih satima jer su radnje bile zatvorene i tvrde da će to biti rešeno.

– Ovaj kraj je i dosad bio poznat po gostoprimstvu, pa se nadamo da se nećemo obrukati ni pred ovako važnim gostima iz dijaspore – obećava Slavko Savatić, upravnik, nedavno renoviranog hotela "Drina" u centru Bijeljine.

Nalik na većinu drugih hotela koje su sami učesnici odabrali, i u ovom je moguće koristiti bežični internet, a svaka soba je opremljena klima-uređajima. Na nekoliko kilometara od Bijenjine, u prelepom ambijentu sela Stanišići, biće smešteno još nekoliko društava.

 

Mada organizatori to nisu predvideli, spremni su da svim gostima izađu u susret i organizuju posetu ne samo ovom selu, već i obližnjim manastirima.
 

– Nama je osnovni zadatak da svakom gostu obezbedimo dva ili tri dana nezaboravnog druženja, pa ćemo u hodu ispunjavati i njihove najmanje želje. Verujte, jedva čekamo da pokažemo koliko smo dobri domaćini – kaže Siniša Bošković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here