Šifre pisane limunovim sokom

0

Grigorij Aleksandrovič Stroganov

Knez Miloš Obrenović služio se složenim sistemom šifara i kodova, koje su bile pola brojke, pola azbuka.

 

Ključ za dešifrovanje utanačen je sa ruskim poslanikom u Carigradu, grofom Grigorijem Aleksandrovičem Stroganovim.

 

Danas se zna da se Stroganov potpisivao kao Radoslav Milovanović, a da je izraz "žuti" označavao dukate. Tajna slova pisana su limunovim sokom, i mogla su se videti tek kada se hartija zagreje.

 

Tom veštinom se ruski grof isključivo služio u prepisci sa Miloševim agentom Mihailom Germanom.

 

Pisma je prenosio tobožnji lekar, a zapravo ruski agent Stavrodromski. Međutim, i činovnici Porte su bili upućeni u razne vrste tajnog dopisivanja.

 

Zato su srpsko-ruska pisma često bila otvorena, i u njima se pohvalno govorilo o Turcima i njihovom ponašanju prema Srbima, dok bi na poleđini, limunovim sokom, sadržavala važna obaveštenja.

 

Tako turskoj obaveštajnoj službi nije upalo u oči da je povodom jedne izjave zahvalnosti reis-efendiji, ministru spoljnih poslova, upućenoj srpskim poslanicima u Carigradu, na jednoj strani pisma stajalo mnoštvo pohvala ministru i porti, a na poleđini – uputstvo poslanicima kako da se obrate za pomoć ruskom caru.

 

Zbog grčkog ustanka 1821. porta je sve strane poslanike stavila pod strogi nadzor.

 

Abdurahman paši u Beogradu naređeno je da ne dopusti putovanja srpskim tatarima (kuririma), nego da Srbi sve što imaju šalju u Carigrad, i to preko turskih tatara.

 

Knez Miloš je Turcima i tu doskočio. Uspeo je da potkupi tatarina beogradskog vezira, nekog Saliju, kako bi od srpskih diplomata iz Carigrada preneo važno tajno pismo u Srbiju.

 

Saliju je neko odao Turcima. Ali, on ni pod mukama nije hteo da oda svoje delo, pa je po naređenju vezirovom "niz Dunav surgunisan".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here