Atanasije pokušao da smeni igumana Svetih arhangela

0

Vladika Atanasije bezuspešno pokušao da smeni igumana manastira Sveti arhangeli kod Prizrena

Vladika Atanasije je obrazložio da je igumana Benedikta iz manastira Sveti arhangeli hteo da smeni, kako je obrazložio, zbog "necrkvenog i nemonaškog ponašanja".

 

Protosinđel Mihajlo je, nakon promene više manastira (od Metohije preko Raške oblasti i Aljaske pa do Srema) trenutno jedini žitelj obnovljenog, ali još neuseljenog episkopskog dvora u Prizrenu.

Bratstvo Svetih arhangela nije, međutim, prihvatilo Jevtićevu odluku pozivajući se, kako je "Vestima" u četvrtak uveče objašnjeno u monaškim krugovima, na crkvenozakonodavna pravila prema kojima manastiri sa više od pet monaha imaju autonomno pravo da sami između sebe izaberu igumana.

Ulemek iguman Banjske?

Kako nezvanično saznajemo, među monaštvom na Kosmetu, iz Hilandara se vratio protosinđel Petar Ulemek, koji je ranije bio iguman u Đurđevim Stupovima kod Novog Pazara i Zočištu kraj Orahovca odakle je otišao u Grčku. Ulemek bi, kako se očekuje, trebalo da bude postavljen za igumana manastira Banjska, nedleko od Zvečana.

Nakon toga je iguman Benedikt odbio da potpiše Atanasijev dekret o svojoj smeni, a umirovljeni episkop Jetić je rekao da će se obratiti Sinodu SPC i da će Benedikt odgovarati na crkvenom sudu.

S druge strane vladika Atanasije je odbio da potpiše akt o kanonskom otpustu koji su tražili svih osmorica kaluđera iz ove nemanjićke svetinje kraj Prizrena, jer je njihova namera da posle definitivne smene vladike Artemija odu iz Eparhije raško-prizrenske u neku drugu eparhiju SPC.

Podsećanja radi, Jevtić je na upravo završenom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC povukao ranije kazne koje je u martu izrekao kaluđerima Svetih arhangela, Crne reke i Devinih voda zbog odbijanja da prihvate sinodske odluke o uvođenu privremene administracije u eparhiju i smene vladike Artemija sa čela eparhije raško-pizrenske.

Vladika Atanasije i vikarni episkop Teodosije danas su služili liturgiju u crkvi Svetog Đorđa uPrizrenu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here