Izmenjen Zakon o pravu na besplatne akcije

0

Besplatne akcije i pre privatizacije
 

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije predviđeno je osnivanje Akcionarskog fonda, kao pravnog lica čije će akcije biti distribuirane građanima u cilju najbrže moguće realizacije njihovih prava.

Parlamentarci su usvojili i Zakon o metrologiji, kojim se ta oblast usklađuje sa pravnim sistemom Srbije, pravilima i propisima Svetske trgovinske organizacije i Evopske unije.

Osnovni razlog njegovog donošenja je omogućvanje jedinstvenog merenja u Srbiji kroz obezbeđivanje tačnih i usklađenih merila sa međunarodno utvrđenim zahtevima i mernih jedinica sa Međunarodnim sistemom jedinica, kao i kroz obezbeđivanje sledivosti etalona Srbije do međunarodnih etalona.

Zakon će obezbediti da se merila koja podležu zakonskoj kontroli mogu staviti na tržište, odnosno u upotrebu, samo ako su na propisan način overena, čime se omogućava ostvarivanje glavnog cilja metrologije – da uveri građane u tačnost merenja koja se koriste u zvaničnim i komercijalnim transakcijama, odnosno u javnom interesu.

Akcije koje do sada nisu prodate iz Privatizacionog registra biće spojene sa do sada neprodatim akcijama Akcijskog fonda, posle čega će biti objedinjene u Akcionarski fond, koji će emitovati besplatne akcije građanima.

Građani će akcije tog fonda moći da prodaju na tržištu hartija od vrednosti ili neposredno Fondu, koji nema zaposlene, pa se u tom smislu u uslovima restrikcije javne uprave ne povećava broj zaposlenih, već poslove u ime i za račun Fonda obavlja Agencija za privatizaciju.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju, čija se delatnost, s obzirom da je tokom prethodnih godina proširivala svoje aktivnosti, usklađuje sa novodonetim zakonima.

Izmene i dopune tog zakona bile su neophodne s obzirom na to da se ukida Akcijski fond, a Agencija za privatizaciju preuzima njegove poslove, pa se njihove aktivnosti objedinjavaju i na taj način racionalizuje njihovo poslovanje i lakše koordinira njihov rad.

Novousvojenim zakonom će biti formalizovani poslovi te agencije stečajnog i likvidacionog upravnika i prodaja nepokretnosti u ime i za račun prodavca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here