Kraljičin dan u srpskoj ravnici

0

 

Konzul ambasade Danske Marijana Gade Topak

Svetkovina je trajala tri dana, a pored svečane akademije – na kojoj se među zvanicama našla i konzul u ambasadi Danske u Beogradu Marina Gade Topak – u nizu pratećih priredbi, okviru manifestacije "Dani srpsko-danskog prijateljstva", posebnu pažnju privuklo je maratonsko oslikavanje rođendanske čestitke na platnu dugom 70 metara u čemu je učestvovalo 1800 učenika osnovnih škola opštine Kula. Po originalnosti i formatu ta čestitka bi mogla da se nađe i u Ginisovoj knjizi rekorda.

 

Deo platna dugog 70 metara

 

Bratimljenje

Impresionirana dočekom i sadržajnim programom ove manifestacije, konzul Danske Marina Gade Topak izrazila je uverenje da će "kraljica Margareta Druga biti veoma obradovana i polaskana iskrenom pažnjom koju su joj ukazali Kuljani".

– Nadamo se da ćemo imati dobru saradnju i da je ovo samo početak – rekla je Mariane Gade Topak i predložila bratimljenje Kule sa nekim gradom u Danskoj, poželevši da to bude njen rodni Holsterbro, u regionu Mit Juland – što su domaćini prihvatili.

 

 

 

– Nije nama do Ginisa, već do poštovanja i počasti, blagostanja i dečje radosti – kaže umetnik Borivoje Anđelić, osnivač i predsednik Udruženja srpsko- danskog prijateljstva "Svetost" u Kuli.

Kompozicija "16. april" premijerno je izvedena i to na danskom jeziku, a njen autor je Borivoje Anđelić, po čijoj zamisli je i priređeno slavlje posvećeno kraljici Margareti.

 

To je jedina pesma koja je ikad komponovana za dansku kraljicu. Posebnost je i da ju je napisao jedan stranac u čijim venama teče srpska, ali koji već 12 godina živi na danskoj zemlji.

Nema sumnje, kraljicu Margaretu Drugu sigurno će obradovati pokloni kad joj budu uručeni u maju.

 

Deo rođendanskog dara je i paket sa više od 1.000 pisama kulskih osnovaca "nepoznatom prijatelju u Danskoj", kao i kompakt disk sa muzički oblikovanom poemom "Oda radosti", posvećenoj kraljici i još nekoliko pesama inspirisanih Danskom.

 

Takođe, na kompakt disku je numera "Kula je moj grad" kao i najlepše pesme koje će uz slikovne spotove motiva naših krajeva, približiti Dancima običaje i kulturu Srbije .

 

Deca su oslikala platno

– Cilj nam je da i na ovaj način uspostavljamo dobre vibracije između Srbije i Danske, a poznajući mentalitet Danaca, uveren sam da će zdušno prihvatiti našu inicijativu o saradnji. Prvi korak ka tome biće skori odlazak naše delegacije u Dansku – kaže Borivoje Anđelić, rođeni Vukovarčanin, koji živi u danskom gradiću Rodbi.

 

 

 

Danska kuća

Obostrano je pozdravljena i inicijativa da se u ovom vojvođanskom mestu podigne "danska kuća" sa vetrenjačom i svim drugim obeležjima etnokulture te zemlje. Jedna od ideja je da iz Kule u goste Danskoj svake godine ode oko sto mališana.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here