Običaji ostali, sela nestala

0

 

– Na šta nas ovo opominje? Iako su danas neka od sela u Srpskoj krajini pusta i nema onih koji su tamo živeli, uspomena na život u tim selima čuva se evo i ovde i na ovaj način. To nam dokazuje da se nikada neće zaboraviti život koji smo živeli i na Baniji, i u Lici, i u srpskoj Bosni i svim drugim krajevima gde smo imali koren – poručio je sveštenik.

 

 

 

 

"Krajiško veče" priredili su zajednički udruženja Srba Banije i Slavonije. Članovi njihovih kulturno-umetničkih društava bili su učesnici i u programu koji je u celini posvećen negovanju tradicionalnih običaja krajeva iz kojih dolaze. Svoj udeo dali su i članovi folklornog ansambla "Ravna Gora" pri Srpskom centru Bonirig.

 

Učestvovala je i grupa koja radi pri srpskom pozorištu "Pilipenda" iz Sidneja. Predvođeni Sergejom Kožulom, glumci su izveli scenski prikaz nazvan "Prosidbeni običaji na Baniji".

 

 

 

 

Program su vodili Nataša Tamburić i Goran Nikolić, inače koreograf u Bonirigu. Njegovom ansamblu ovo je bila jedna od poslednjih proba uoči velikog koncerta 29. maja, kada se "Ravna Gora" oprašta privremeno od domaće publike i putuje u Srbiju. Na "Krajiškoj večeri", oni su, pored igre, pokazali i deo novih nošnji šivenih posebno za veliki događaj – nastup pred publikom u otadžbini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here