Južno je tužno

0

Političari se pozivaju na potrebu da se spreči eksplodiranje čikaške paklene pomorandže, pa poručuju guverneru Kvinu, gradonačelniku Dejliju i šefu policije Veisu da je garda spas i jedino moguće rešenje za zaustavljanje nasilja u ozloglašenim delovima Čikaga.

 

Advokati su odmah digli glas, tvrdeći da je pozivanje garde protivno Ustavu, i da se duboki problem kriminala na ovom području ne može rešiti jednostranim pozivanjem vojnika u pomoć, već da traži dublje socijalne, ekonomske i kulturne reforme.

Dok se debata uveliko rasplinjava, na južnoj strani Čikaga se i dalje puca i ubija. U prva tri meseca ove godine u Čikagu je ubijeno 113 ljudi, a tolike su bile i američke žrtve u Avganistanu i Iraku u istom periodu ove godine.

Nesrećna realnost je da se na ulicama južnog dela grada Čikaga vodi neki drugi rat, koji policija do sada nije mogla da uspešno zaustavi. Statistički podatak da je broj ubistava manji nego u istom periodu prošle godine slaba je uteha, posle onih surovih slika i 12 ubijenih u jednom noćnom razračunavanju lokalnih bandi.

"South Side" je čikaška rak rana već čitavih 100 godina, sa istorijom rasne segregacije, siromaštva, bede i teškog kriminala. Uništene porodice, skoro potpuno odsustvo figure oca, visok natalitet, previsoka stopa nezaposlenosti, razlozi su zbog kojih se rešenja traže na ulici. Deca neretko najpre upoznaju oružje, pa tek onda poneku igračku.

Od zalutalih metaka mališani najčešće i stradaju.Tamo žive 30-godišnje bake sa svojom nedoraslom decom i nejakim unucima. U školu se, uglavnom, ne ide. Crni market vatrenog oružja i droge postoji i opstaje kao paralelan svet, uprkos racijama, ozbiljnim akcijama policijskih snaga i intervencijama specijalaca. Tek će sa letom stići pravi problemi i ulični okršaji.

Policajci su se, nadamo se ne samo iz sujete, ozbiljno pobunili protiv predloga da im u pomoć dođe vojska. Ukazuju na činjenicu da južna strana čini samo devet odsto čikaške teritorije i da se s tom površinom čikaška policija može izboriti. Samo im fali ljudstvo.

I oni se, kao i gradonačelnik, pozivaju na neustavnost predloga i veruju da se problem može razrešiti u okvirima prava i zakona, uz ozbiljne promene u kvalitetu i stilu života ljudi na južnoj strani. Vikend vojska nije rešenje.

I dok lagano varimo ovu čikašku priču, iz Arizone je stigao poziv predsedniku Obami da uputi pripadnike Nacionalne garde na granicu prema Meksiku, kako bi sprečila ulazak ilegalnih imigranata i sukobe sa lokalnim vlastima. Iz Vašingtona još nema odgovora. Već dugo strahujem da živim u policijskoj državi. Samo se molim bogu da to ne preraste u vojnu diktaturu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here