Američka Rezolucija o Srbiji bombastična i efikasna

0

Američki Senat

 

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu da je tekst napisan "bombastično“, nema snagu pravnog akta, ali je odjeknuo u političkim krugovima SAD i EU, što je i bio najvažniji cilj. Uticaće na dalje popravljanje slike Srbije u SAD, ali i na izvršnu vlast, posebno na Stejt department da omekša odnos prema Srbiji i pitanju Kosova.

 

Rezoluciju su predložili senatori Džordž Vojnović, Džon Keri, Ričard Lugar, Džin Šahin i Bendžamin Kardin. Takođe se ocenjuje da je ona rezultat rada srpskog kokusa koji je formiran 2005. godine i u čijem sastavu su dvadesetak kongresmena i tri senatora. Jedan od tvoraca srpskog kokusa je i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u to vreme bio savetnik u kabinetu predsednika Tadića.

 

Kako "Blic“ saznaje, tekst rezolucije usaglašavan je tokom njegova dva boravka u Vašingtonu, u februaru i martu ove godine.

 

"Rezolucija je od velikog značaja za imidž Srbije u Americi i svetu. Iza nje su najuticajnija imena Senata i nadam se da će imati uticaj na poboljšanje naših odnosa. Značajno je da se u tekstu ni rečju ne pominje Kosovo, što je u najboljem interesu gajenja dobrih odnosa Srbije i SAD“, rekao je za "Blic“ Vuk Jeremić.

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da rezolucija ukazuje na promenu politike uslovljavanja.

 

"Iako se u rezoluciji poziva Srbija da intenzivira saradnju sa Haškim tribunalom, to više nije u formi uslovljavanja, što je politika koju su SAD promovisale devedesetih u odnosima sa Srbijom i koju su drugi sledili. Ova rezolucija je značajna podrška u onoj meri u kojoj poziva EU da održi dinamiku proširenja i da na dnevnom redu drži zapadni Balkan“, ocenjuje Delević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here