Vulkan se smiruje, aviosaobraćaj normallizuje

0

 Stišava se vulkan na Islandu
 

Prema ovom izveštaju, oko 75 odsto ukupnog vazdušnog saobraćaja od danas je ponovo u funkciji, što predstavlja 21 hiljadu letova, od 28 hiljada predviđenih za danas, prenela je agencija ANSA.

 

Tokom nedelju dana blokade aviosaobraćaja, koju je 15. aprila izazvao oblak pepela iz islandskog vulkana, širom Evrope otkazano je oko 100.000 letova, što je ostavilo ozbiljne ekonomske posledice u avio kompanijama.

Međunarodna Asocijacija za vazdušni saobraćaj saopštila je da je kriza koštala avio kompanije ukupno najmanje 1,7 milijardi dolara.

Islandska Služba za civilnu zaštitu saopštila je sinoć da se aktivnost islandskog vulkana Ejafjalajokul smanjuje, posle erupcije koja od prošle srede izbacuje u atmosferu čestice pepela.

Erupcija vulkana Ejafjalajokul, koji je mirovao skoro 200 godina, počela je 14. aprila, a iz grotla je u atmosferu izbačena ogromna količina pare, dima i pepela u visinu do 11 kilometara, što je omelo ili potpuno prekinulo vazdušni saobraćaj u Evropi.

Pojedine evropske zemlje počele su danas postepeno da otvaraju svoj vazdušni prostor, a Nemačka je među prvima potpuno otvorila svoje nebo.

 

Ministri saobraćaja zemalja Evropske unije dogovorili su se juče na sastanku u Briselu da "postepeno i koordinisano" počnu da otvaraju vazdušni prostor u zonama u kojima je manja opasnost od vulkanskog pepela sa Islanda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here